Okapy, kusy střech a mnoho dalšího končí ve sběrnách. I proto přišlo na začátku roku vedení chebské městské policie s 'předsevzetím', že se ještě intenzivněji zaměří na sběrače kovů a ´kárkaře´. Stačily čtyři týdny a už zabavili čtyři kárky s nakradeným kovem.

„Stížnosti na ztráty a poškozování cizího majetku se množí," uvedl Michal Pospíšil, chebský místostarosta, který zároveň vede chebskou městskou policii. A proto začali strážníci kontrolovat ty, kteří si na kárce nebo třeba v kočárku vezou sběr.

„Když je strážníky takový člověk zastaven, ptají se na původ sběru," popisoval. Dotyčný většinou řekne, že kárku se šrotem našel. „Pak s věcí jednáme jako s nálezem a zabavíme ji." Pokud občan něco najde, má totiž nález oznámit a odevzdat. Často ale nejde dokázat, že jsou věci kradené, zvolila proto městská policie jinou strategii.

„Od zabavování kárek a kočárků očekáváme, že se jednání ´sběračů´ omezí," vysvětloval Pospíšil. „A budou-li několikrát ztotožněné stejné osoby, které stále něco 'nacházejí', budeme záležitost řešit dál ve správních řízeních," doplnil s tím, že první ´kárkaře´ už o jejich prostředek připravili. „Už jsme kárky zabavili ve čtyřech případech." A jelikož se věci staly nálezy, má je u sebe městská policie uschované.

Podle Michala Pospíšila si ´nálezci´ v poslední době odnášejí šrot z bývalých kasáren na Zlatém vrchu. A kolik lidí se tímto způsobem živí?

„Můj hrubý odhad je, že jde asi o dvě až tři desítky lidí," dodal.