Policistovi hrozil za usmrcení z nedbalosti trest jeden až šest let odnětí svobody. Soud při rozhodování o výši trestu přihlédl k tomu, že dlouholetý policista nebyl nikdy trestán a neměl žádné kázeňské přestupky. Podle předsedkyně senátu však na nehodě podíl viny měl.

Připomněla vyjádření soudního znalce, podle kterého se posádka nemohla věnovat dostatečně řízení plavidla, pokud plavce neviděla.  

„Plavec mohl plavat po Jesenici bez omezení, nemusel se pohybovat v omezeném prostoru,“ sdělila předsedkyně senátu Věra Mathauserová. Podle jejích slov navíc plavec nemohl předpokládat, že zde v daný den bude probíhat kontrolní akce. Na Jesenici jsou totiž jízdy motorovými loděmi zakázány, s výjimkou lodí integrovaného záchranného systému. Rychlost plavidla, ačkoliv prý nebyla řádně zjištěna, tak měla být vyšší, než dovolovaly aktuální povětrnostní podmínky. Sám obžalovaný potvrdil, že se zvedl vítr a byly vysoké vlny. Předsedkyně senátu se pak pozastavila nad tím, že se řešila vina pouze vůdce plavidla. Byl sice shledán hlavním viníkem, plavební dráhu prý měl sledovat také druhý policista na lodi.

Ilustrační foto
Radnice by měla dostat nová okna

I pro soudní znalce byl případ neobvyklý. „Od roku 1973, kdy jsem začal tuto oblast sledovat, se na našem území staly pouze čtyři podobné události, které vedly ke smrti některého z aktérů,“ potvrdil znalec z oboru lodní dopravy Milan Mařík. Ani jedna z nich navíc nebyla podobného charakteru.

K nešťastné události došlo na chebské přehradě Jesenice v sobotu 18. července 2015 po 14. hodině. Policisté zde od rána prováděli kontrolní akci společně se svými německými kolegy a rybářskou stráží. Krátce před nehodou se prý zatáhlo, načež vznikly 30 až 50 centimetrů vysoké vlny a ztmavla voda. Právě člen rybářské stráže si měl dvaapadesátiletého plavce všimnout jako první, když se vynořil asi metr před lodí. Stačil zakřičet pouze „Pozor!“, ale srážce už nešlo zabránit. 

„Ke smrti došlo prakticky okamžitě. Poranění byla smrtelná a ani při okamžité lékařské péči by nebylo možné jej zachránit. Příčinou smrti bylo pohmoždění mozku při rozsáhlých poraněních hlavy,“ sdělil při předešlých jednáních soudní patolog Rudolf Macháček.

Dva obrovské bagry anebo vrak lodi. To je jen část věcí, které spatřili před několika dny členové klubu sportovního potápění Kajman Cheb na severní Moravě a v sousedním Polsku.
FOTO: Potápěči zamířili k obřím bagrům