Příchod koronaviru znamenal pro mnohé profese zásadní změnu. Namísto cesty do kanceláře totiž začaly pracovat z domova. A zkušenosti byly různé. „Byli jsme doma s malým dítětem a manželem. Pro náš vztah to bylo krizové, protože jsme se vídali takřka pořád. A to v malém bytě,“ říká Pavlína z Prahy, která je na mateřské. Prý si oba oddechli, když manžel začal docházet do práce.

Policie v Plzni kontroluje dodržování vládních opatření.
Příliš dlouhý lockdown. Agresivita lidí v pandemii rostla, říkají policisté

Trochu jinou zkušenost má ale pětatřicetiletý svobodný Honza. Pracuje jako programátor pro velkou nadnárodní firmu. „V kanceláři jsem nebyl už rok. A když se nás ptali, jestli chceme i nadále pracovat z domova, nebo se vrátit do práce, bez váhání jsem zvolil první možnost,“ směje se.

Zdroj: Deník

Nespokojení Češi

Podle průzkumu, který nedávno provedla pro Raiffeisen stavební spořitelnu agentura NMS Market Research, strávil v posledním roce na home office většinu pracovního času téměř každý sedmý Čech. Dalších osm procent pracovalo z domova přibližně polovinu a každý desátý menší část pracovní doby.

„Více než polovině lidí tento způsob práce nevyhovuje,“ říká mluvčí spořitelny Lenka Molnárová. Mimo jiné se totiž často museli potýkat s nedostatkem pracovního prostoru nebo museli své povinnosti odvádět v provizoriu.

Premiér Andrej Babiš (ANO)
Česko po pandemii: Covid trestá lídry, ztratili důvěru

O tom, že se mnoha lidem „domácí kancelář“ příliš nezamlouvala, vypovídá i průzkum pracovního portálu Profesia. Vyslovila se tak třetina zaměstnanců. Zhruba stejné množství by však tuto možnost uvítalo ve větším množství než před koronavirem i do budoucna. Pětina pak chce pokračovat v práci z domova trvale.

Otazník nad budoucností

Podle tohoto průzkumu jim zřejmě část firem vyjde vstříc, byť jich bude menšina. Necelá polovina personalistů totiž předpokládá kombinaci práce na pracovišti a z domova i do budoucna.

Duševní potíže má stále více Čechů
Lidí s duševními problémy přibývá: Nebojte se říct, že nejste ok, radí projekt

Podle Unie zaměstnavatelských svazů to klade na mnoho firem velké nároky, proto to nebude plošně. Mimo jiné prý nemohou kontrolovat, zda domácí pracoviště splňuje nároky na bezpečnost. V případě zaměstnance mohou negativní dopady home office zahrnovat ztrátu kontaktů s kolegy či špatné rozvržení pracovní doby.

Otázka pro: ILONU KINDLOVOU, advokátku, KŠD LEGAL advokátní kancelář

Kdy má zaměstnavatel proplácet zaměstnancům na home office jejich výdaje ?
Jakmile zaměstnanci vzniknou prokazatelné náklady spojené s výkonem práce na home office, má zaměstnanec nárok na jejich proplacení zaměstnavatelem. Zákoník práce je totiž založen na jednoduché zásadě, že práce je vykonávána vždy na náklady zaměstnavatele. Pokud si zaměstnanec například musí zřídit nebo i jen navýšit rychlost internetu, aby mohl z domova pracovat, je takový náklad snadno prokazatelnýa může jej po zaměstnavateli požadovat uhradit.