Vláda o jejich „vypnutí“ rozhodne dnes večer. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) ale jejich osud naznačil. „Pokud by vláda odsouhlasila uzavření restaurací a penzionů, tak by to bylo v řádu několika dní. Chtěl bych, aby to bylo ke konci týdne,“ oznámil ministr v neděli na TV Prima.

Vláda chce kvůli rostoucí nákaze (třeba v sobotu 3655 případů, což je nejvíce od 14. listopadu) přepnout Česko do 4. stupně protiepidemického systému PES.

Premiér Andrej Babiš
Opatření se nejspíše zpřísní, řekl Babiš. Zákaz prodeje kávy s sebou je nesmysl

Nyní ale podle Havlíčka nehrozí zavření obchodů ani služeb. Kadeřníci a další tak asi zůstanou v provozu, i když ministerstvo zdravotnictví by je vidělo raději zavřené.

Naopak vláda chce omezit pohyb lidí po vánočních trzích. I proto zmateně zakázala prodej nápojů (i nealkoholických s sebou), na což kavárníci reagovali tím, že kávu prodávají zabalenou do papírového sáčku. Havlíček se včera za zmatky omluvil. Restauratérům politici opět slibují kompenzace.

Vyšší kompenzace

Tentokrát by mohly být vyšší než při první a druhé vlně. Hospody a hotely, stejně jako v Rakousku, by mohly od státu dostat část tržeb podle loňského obratu. U našich jižních sousedů dostávají hospodští 80 procent toho, co vydělali loni touto dobou.

Lukáš Kastner z Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR o víkendu v Deníku apeloval na to, aby v Česku taková podpora dosáhla aspoň šedesáti procent (loňských tržeb). Nejde o málo: Gastronomické odvětví podle výzkumné společnosti Nielsen každý den uzavření ztratilo na tržbách 414 milionů korun.

Servírka čepuje po osmé hodině večer pivo v Pivovaru Monopol, který zůstal 9. prosince 2020 otevřený i po 20:00.
Restaurace nejspíše znovu uzavřou, řekl Havlíček. Čekají je však náhrady

Oblast hotelů se může podle aktuální analýzy Economic Impact pro státní agenturu CzechTourism letos propadnout z loňských 56 miliard na 26 miliard korun. Hoteliéři navíc přijdou o silné vánoční a novoroční pobyty. Pokud vláda povolí provoz vleků bez možnosti ubytování, zimní střediska budou čelit náporu jednodenních lyžařů a s tím souvisejících dopravních kolapsů.