Nečasová byla odsouzena za zosnování zneužití pravomoci úřední osoby, když nezákonně úkolovala vojenské zpravodajce. Ti měli zařídit sledování tehdejší premiérovy manželky. Za to ji soud potrestal třemi roky vězení s pětiletým podmínečným odkladem a desetiletým zákazem působení ve vedoucích funkcích státní správy. Miloš Zeman jí prominul zbytek zkušební doby. Zmírnění trestu Hrad zdůvodnil uplynutím dlouhé doby od spáchání skutku a řádným životem omilostněné.

Otázka pro tento týden: Měl dát prezident Zeman milost Janě Nečasové Nagyové? Hlasujte v ANKETĚ pod článkem

Pravý důvod je pravděpodobně jinde. Nečasová je obžalována i v další kauze. Pokud by dostala druhou podmínku, vězení by ji neminulo. A manželé Nečasovi jsou v posledních letech účastníky mnoha hradních akcí. Podle poslance Marka Bendy (ODS) je milost výlučnou pravomocí hlavy státu bez kontrasignace, ale on sám ji – vzhledem k tomu, co si myslí „o puči policejních plukovníků před deseti lety“ – tentokrát vítá.

Premiér Petr Fiala.
Prezident nikoho do války nezatáhne. Nemá jak, upozornil premiér Fiala v debatě

Jeho stranická kolegyně, ministryně obrany Jana Černochová podotkla, že pokud by to měla vnímat jako akt spravedlnosti, měla se milost týkat i potrestaných příslušníků Vojenského zpravodajství. Šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek nešetřil na dotaz Práva kritikou: „Je to evidentní protekce prominentů, která nemá v trestní justici co dělat. Bohužel je to po Balákovi už druhý případ, kdy si takto staré struktury vypomáhají. A to jsou přesně věci, které se Piráti snaží dostat z tohoto systému.“ Velmi nelibě nesl Zemanovo rozhodnutí tehdejší šéf protimafiánského útvaru Robert Šlachta. Bere to jako znehodnocení práce policie i justice.

Co všechno už zaznělo v unikátních debatách Deníku s premiérem Petrem Fialou? Články a videa najdete pohromadě ZDE

Jak to tedy je s vnímáním spravedlnosti a prezidentskými milostmi? Žádal Miloš Zeman premiéra o abolici pro své spolupracovníky?

Předseda vlády a ODS Petr Fiala se k oběma kauzám dosud nevyjádřil. Ve čtvrteční debatě Deníku se ho na to ale zeptáme. Stejně jako na délku soudních procesů a připravovaný zákon o státním zastupitelství.

Co říká milostem premiér Petr Fiala? Zeptáme se už ve čtvrtek od 9.30 v on-line debatě na webu denik.cz.

V pravidelných debatách Deníku s Petrem Fialou se budeme ptát za vás, naše čtenáře a posluchače. Otázky na dané téma pro tento týden můžete posílat na mail: otazkypremierovi@denik.cz. Deník je poté položí panu premiérovi.