Domácnost, která za elektřinu zaplatí tisíc korun měsíčně, ve vyúčtování ušetří za listopad a prosinec zhruba 350 korun, uvedla Schillerová. Prominutí daně umožňuje ustanovení v daňovém řádu, které umožňuje ministryni financí hromadně prominout odvod daně při mimořádných, zejména živelních událostech.

O krachu Bohemia Energy se dozvěděli v pátek odpoledne. Kvůli obavám, že budou na začátku topné sezóny bez elektřiny, stojí v pondělí dopoledne frontu před ČEZem.
Fronty na elektřinu. Hlavně klid, nikoho neodstřihneme, vzkazují dodavatelé

Na generální pardon by podle ministryně měla od 1. ledna navázat novela zákona o DPH, která nulovou DPH prodlouží na potřebně dlouhou dobu. Vláda by ji měla projednat na mimořádném zasedání ve středu. Odpuštění DPH je podle Schillerové mimořádný úkon, který zatím využila jen v případě respirátorů. U nich vláda dnes také prodloužila nulovou DPH až do konce roku.

Domácnostem bude odpuštěn poplatek za obnovitelné zdroje

Domácnostem s průměrnou spotřebou do tří megawatthodin bude z rozhodnutí vlády také odpuštěn poplatek za obnovitelné zdroje, jde o částku maximálně 1500 korun za rok. Stát na specifickou podporu vyčlení maximálně osm miliard korun.

Týkat se to bude zhruba 5,3 milionu odběrných míst, z toho zhruba 4,3 milionu domácností. Zbytek jsou například chaty a chalupy.

"Protože každá megawatthodina se rovná 495 korunám, tak tato částka bude odpuštěna. Protože se jedná maximálně o tři megawatthodiny, tak maximálně 1500 korun za rok. Pokud někdo bude mít nižší spotřebu, například dvě megawatthodiny, tak to bude 1000 korun podpory," uvedl Havlíček. "Toto bude realizováno od příštího roku, bude to už zúčtováváno v rámci průběžných záloh," dodal.

Poplatky u firem

Stát by mohl odpustit firmám až osm miliard korun na poplatcích za obnovitelné zdroje, podobně jako u domácností. Důvodem je skokové zdražování elektřiny. Bude o tom s nimi dál jednat. Po jednání tripartity to uvedl ministr Havlíček.

"Je zde osm miliard korun, které musí vynakládat firmy vůči obnovitelným zdrojům. Toto je částka, o které se ještě budeme bavit se zaměstnavateli a zástupci zaměstnanců," uvedl Havlíček. Na obnovitelné zdroje jde celkový roční příspěvek 47 miliard korun, z toho 27 miliard platí stát a zbylých 20 miliard hradí ve svých platbách domácnosti a firmy. Z těch by mohl stát osm miliard odpustit domácnostem a až osm miliard firmám.

Ilustrační snímek
Nárůst cen plynu bude dramatický. Zdraží až o dvě třetiny, domnívá se šéf ČEZ

Premiér Andrej Babiš (ANO) chce zároveň tento týden v Bruselu s Evropskou komisí otevřít téma stanovení stropu cen emisních povolenek, které jsou jednou z příčin zdražování elektřiny v celé Evropě, a zamezit jejich spekulativním nákupům.

Jednání zaměstnavatelů s Havlíčkem by se podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Hanáka měla uskutečnit tento týden. "Řada firem dramatický nárůst cen vstupových energií nebude schopná promítnout do ceny svého finálního výrobku nebo služby a samozřejmě může dojít i ke krachům. Možnost podpory pro firmy vidíme v OZE, dohodneme se a připravíme varianty," uvedl. Připomněl, že vedle energií zdražuje i nafta a benzín a hrozí také nedostatek AdBlue, které se přidává do naftových motorů kvůli snižování emisí.