„Momentálně se ve Wu-chanu staví nemocnice, specializovaná na ošetření lidí s koronavirem, která by měla být hotová za pár dní,“ říká v exkluzivním rozhovoru pro Deník mladý muž, jemuž roušky zajistila jako „podpultovku“ kamarádka z lékárny. Zdravotnický materiál je tam nyní velmi nedostatkové zboží. 

Jak byste svýma očima popsal stávající situaci ve Wu-chanu? 
V těchto dnech se ven snažím chodit minimálně, okolní svět momentálně vidím pouze z okna nebo když si jdu nakoupit, případně vyzvednout balík. Informace se dozvídám z medií a od přátel, většina lidí má v těchto dnech strach, a tak se situaci snaží přečkat doma. Nicméně spousta lidí pořád běžně pracuje, takže se nestane, že by se nedoručovaly balíky nebo by nebyla možnost si nakoupit potraviny.

Čína bojuje s novým smrtícím virem vyvolávajícím pneumonii
Virus z Číny? Nebezpečí hrozí hlavně kardiakům a lidem s oslabenou imunitou

Popište, jak tam nyní probíhá běžný den…
Momentálně máme zimní prázdniny, takže nechodím do školy. Běžně jsem chodil do fitka, které je z důvodu snahy o omezení šíření viru zavřené. V těchto dnech svůj čas trávím doma. Dívám se na seriály, odpovídám lidem na otázky ohledně Wu-chanu a snažím se svět informovat o problému, který se stal součástí mého života a dalších jedenácti milionů lidí. Spousta kamarádů v Česku vůbec nevěděla o nějakém koronaviru, dokud mě neviděla v televizi.

Poté, co Čína situaci zřejmě podcenila, bojí se lidé?
Já si myslím, ze bát se je lidské. Určitě každý z nás má v této situaci nějaký strach. Nicméně většina lidí zde důvěřuje čínské vládě a věří, že se situace uklidní a zlepší. 

Snaží se z města dostat, a je to vůbec možné?
Po uzavření veřejné dopravy jsem viděl na internetu fotky, jak lidé odjíždějí z města pryč vlastními auty nebo taxíkem. Bohužel toto už není možné, jelikož později byly uzavřeny i cesty mimo Wu-chan. Slyšel jsem fámy, že některé cesty nejsou uzavřené a že někteří Čínané za vyšší částku dokážou člověka z Wu-chanu vyvézt, nicméně nevím, co je na tom pravdy.

Jak vypadá karanténa v praxi?
Jako příklad karantény mě napadne izolace Wu-chanu a izolace okolních měst v provincii Hubei. Ve Wu-chanu nejsou žádné no-go zóny, tedy místa, kam nesmíte jít, nicméně vláda uzavřela veřejnou dopravu a veřejné podniky typu kin, fitness center apod.

Wu-chan patří mezi nejmodernější města v Číně. Nyní se tam ale bez roušky nevyplatí vycházet ven, což dobře ví i Daniel Pekárek. Další snímky jsou z rodinných alb.
Otec Čecha uvízlého v Číně: Z té epidemie je špatný. Věří ale, že to odezní

Máte obavu z nákazy, nebo při dodržování nějakých pravidel a hygienických opatření se není čeho bát?
Určitě obavu z nákazy mám. Neberu to na lehkou váhu. Počet nakažených ve statistikách sice není alarmující, ale skutečný počet určitě nebude jednoduché určit. Rouška a dodržení hygienických pravidel by měly tu hrozbu nákazy zredukovat, nicméně není to stoprocentní a nějaké riziko tu vždycky bude.

Pomáhají si lidé navzájem, nebo spíše vládne panika?
Mi osobně se pomoci dostalo od kamarádky, která dělá v lékárně a byla ochotna mi schovat roušky, které jsou v tuto dobu nedostatkovým zbožím. Čínská vláda i čínské univerzity se snaží zamezit šíření, nemocnice a univerzity rozdávají roušky zdarma. Vládne solidarita – v pátek mě kontaktoval můj spolužák a kamarád z Norska. Říkal, že nemá co jíst a že si nebyl schopen obstarat si roušku, tak jestli bych nebyl schopen mu pomoct. 

Wu-chan patří mezi nejmodernější města v Číně. Nyní se tam ale bez roušky nevyplatí vycházet ven, což dobře ví i Daniel Pekárek. Další snímky jsou z rodinných alb.Zdroj: Archiv Daniela Pekárka

Jak to dopadlo?
Jídlo si objednal přes mobilní aplikaci, nicméně roušku si zatím neobstaral, jelikož má strach vyjít ven. Kamarád bydlí v celkem komerční čtvrti, takže možnost střetnutí s ostatníma lidmi tam je vysoká.

Jaké jsou odhady, že by virus mohl mít další průběh?
Na internetu jsem se dočetl o možnosti mutace viru a o tom, že se vir začal šířit napříč celou Čínou. Je to zapříčiněno čínským novým rokem, kdy většina Číny cestuje za svou rodinou a ta šance roznesení je momentálně vysoká.

Váš otec zmínil, že vám odložili začátek semestru na březen, hodláte se mezitím vrátit na Ostravsko za rodinou, která má strach, nebo zůstanete v Číně?
Ano, semestr nám odložili nicméně se úplně neví, kdy by měl začít. Rád bych se vrátil do Česka za rodinou. Nerad bych je vystavoval stresu a strachu, jaký o mě momentálně mají. Školu momentálně nemám, a Wu-chan teď momentálně není tak bezpečným městem, jakým byl třeba před měsícem, a tak nevidím důvod zde zůstávat. 

Cestující s rouškami v Pekingu
První výskyt koronaviru v Evropě. Francie hlásí dva případy

Jaká je tam situace po zdravotní stránce a jaká je šance, že nákaza brzy odezní?
Pevně doufám, že se na koronavir najde vakcína a že Wu-chan dostane lékařskou podporu, kterou potřebuje. Nemocnice lidem rozdávají roušky zdarma a čínská vláda lidem postiženým koronavirem platí ošetření. Nicméně nemocnice bohužel momentálně nemají dostačující kapacity. Momentálně se ve Wu-chanu staví nemocnice specializovaná na ošetření lidí s koronavirem a měla by být hotová za pár dní. Lékaři ve Wu-chanu se velmi snaží, momentálně je na ně vyvíjen obrovský tlak a spousta lékařů v Číně byla nakažena. Slyšel jsem, že pracují několik směn vkuse. Počet lékařů i lékařských potřeb je momentálně ve Wu-chanu nedostačující a lékaři žádají o podporu. Já osobně si ze zkušeností myslím, že čínské nemocnice mají úroveň, nicméně cizinec ve Wu-chanu neovládající jazyk by mohl mít problém.