Metodika výpočtu indexu PES se mění kvůli antigennímu testování, které zkresluje celkovou pozitivitu provedených testů. Upraví se zřejmě i tabulka restrikcí rozdělená do pěti stupňů pohotovosti. Některé aktivity, které jsou v některých stupních nyní zakázané, by za určitých okolností byly povolené. Jednou z podmínek by mohl být negativní antigenní test. 

„Je potřeba to změnit, protože jsme zásadně změnili strategii proti nemoci a do hry významně vstoupily antigenní testy, které vyrovnávají ty testy PCR," řekl na úvod tiskové konference šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

Očkování proti covid-19 ve Fakultní nemocnice v Motole. Ilustrační snímek.
Očkovat se nenechám, chlubil se zdravotník z Motola. Nemocnice ho propustila

Nelze tyto dva testy zaměňovat, protože mají jiný náběr pacientů. Na antigenní chodí lidé takříkajíc z ulice a je tam málo odchytů pozitivních pacientů (5-7 procent), naopak na PCR testy chodí lidé už s podezřením na covid – zde je pozitivních 40 procent pacientů, proto bylo nutné změnit výpočet indexu rizika. 

Přibyde další parametr relativní pozitivity. Podíl hospitalizovaných pacientů, kteří nejsou zachyceni v komunitě za posledních 14 dní –> podíl hospitalizovaných s covid, kteří byli diagnostikováni až v nemocnici.

Nový parametr v indexu PES

„Tento parametr má velký význam, protože on sám je odrazem zdravotního dopadu šíření nákazy v populaci a dobře odráží virovou nálož v populaci a také, jak dobře se ji daří podchytávat a trasovat," vysvětlil Dušek s tím, že se nemění styl výpočtu a že reprodukční číslo je „jen jemněji naškálováno”. „Není to žádná revoluce,” dodal.

Všechny další parametry indexu rizika zůstávají beze změny – bodová škála i vyhlašování stupňů pohotovosti. „Protiepidemický systém je jedním ze zásadních parametrů, kterými se řídí ochranná opatření, nicméně rozhodnutí jsou na expertech, kteří následně navrhují vládě rozhodnutí," zopakoval ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Podle něj není na místě se děsit vysokého čísla u indikovaných testů, ale naopak u těch preventivních, kde je dobře vidět nákaza v populaci. Situace v nemocnicích podle Blatného dobrá není. „Lidé odkládali hospitalizaci před svátky a nyní se do těch nemocnic dostali," řekl s tím, že počet osob na jednotkách intenzivní péče převyšuje 1000, více než 6000 osob je hospitalizovaných a více než 10 tisíc osob je nově diagnostikovaných. 

V nejvyšší stupni systému PES tak budeme pravděpodobně i v dalším týdnu, řekl ministr. 

V pátém, tedy nejvyšším stupni epidemického rizika jsou v Česku všechny kraje. Nejhorší je situace v Pardubickém kraji, kde se hodnota PES zvýšila na 94 bodů. Téměř o 20 bodů nižší index mají v Plzeňském a Jihočeském kraji, což znamená, že je na spodní hranici pátého stupně.

„Očekávejme, že se bohužel budeme v příštích dnech pohybovat ve vysokých číslech," prohlásil také Dušek.

Strategie očkování

Ministr hovořil i o očkování a představil plán očkovací strategie. Podle průzkumů roste počet lidí, kteří se chtějí nechat očkovat. „Poslední průzkumy mluví o 65 procentech populace,“ uvedl Blatný s tím, že v očkovací strategii nejsme vůbec v ničem pozadu.

„Strategie byla představena před Vánoci v detailní verzi. V současné době probíhá fáze 1A - očkování osob, které jsou nejnáchylnější k tomu onemocnění,“ uvedl Blatný. „Fáze 2B je následně očkování dalších prioritních skupin, fáze 2 pak očkování zbývající populace.“

Vicepremiér a ministr dopravy a průmyslu a obchodu Karel Havlíček
Vláda schválila nové kompenzace. Provozy dostanou na pracovníka 400 korun za den

InfografikaZdroj: Deník„I když nespadáte do žádné kategorie, pokud je vám více než 80 let, spadáte do fáze 1A. To jsou ohrožení lidé, kteří se často dostávají do nemocnic. Kvůli tomu je systém přetížen a neumožňuje běžnou péči pro ostatní pacienty,“ vysvětlil ministr.

Podle Blatného není hlavní limitací očkování připravenost. „Připravení jsme dobře. Rychlost teď budou ovlivňovat hlavně dodávky vakcín,“ uvedl ministr zdravotnictví. „Na lidi, kteří nemají zdravotní problémy a jsou mladí, se s vakcínou dostane někdy kolem léta,“ přidal. „Vakcín máme objednáno více, než budeme potřebovat.“

Vláda také v pondělí přijala nové kompenzace pro všechny provozovny, které musejí být v současnosti uzavřené. Zaměstnavatelé nově dostanou 400 korun za den na každého pracovníka. "Pokud má někdo pět zaměstnanců, bude moci získat dva tisíce za den, krát počet dnů," řekl v pondělí po jednání vlády ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). „Od poloviny října do 10. ledna bude první výzva,“ dodal. 

Zdravotníci pečují o pacienta s koronavirem. Ilustrační foto
Tisíce mrtvých. Do konce listopadu zemřelo víc lidí než v posledních 25 letech

Testy v Česku v pondělí potvrdily 12 860 nových případů nemoci covid-19, téměř o 2000 více než před týdnem. Novým typem koronaviru se v Česku od začátku epidemie prokazatelně nakazilo skoro 760 tisíc lidí. Přibližně čtyři pětiny z nich se z nemoci uzdravily. Rizikový index protiepidemického systému PES dnes stoupl na 89 bodů, sedmý den zůstává v nejpřísnějším, pátém stupni pohotovosti. Důvodem zhoršení celostátního skóre o čtyři body je rychlejší šíření nákazy mezi seniory.  

Národní referenční laboratoř zatím v České republice neidentifikovala mutaci nového typu koronaviru, která se objevila v prosinci v Anglii. Nakažlivější mutace se už prokázala například na Slovensku, v Německu, v Rakousku nebo ve Francii, ale také v USA nebo Japonsku. Podle studií ale nová mutace nezpůsobuje vážnější průběh nemoci.