I v Paříži se předpokládá, že s nimi může souviset. Požár katedrály Notre Dame, který byl zcela uhašen v úterý 16. dubna ráno po zhruba 12 hodinách od vzniku a který zaměstnal více než 400 hasičů, si naštěstí nevyžádal oběti na životech, ale i tak vyvolal vlnu solidarity po celém světě.

Magazín Víkend.Zdroj: DeníkPřipojil se k ní i prezident Miloš Zeman, který nabídl svému francouzskému protějšku Macronovi pomoc restaurátorských dílen a ateliérů ze správy Pražského hradu na obnově katedrály. Ministr kultury Antonín Staněk nabídl kromě odborné pomoci i uspořádání veřejné finanční sbírky. Další sbírku vyhlásila Česká biskupská konference. Česká filharmonie ohlásila na následující úterý 23. dubna benefiční koncert na podporu obnovy katedrály. Však také v našich zemích máme s požáry i s finančními sbírkami své zkušenosti.

Pražský hrad v plamenech

Když se podíváme do vzdálenější historie, najdeme zmínku o požáru, který v červnu 1541 zachvátil pražskou Malou Stranu a Hradčany. Začalo hořet při opravě střechy budovy U Montágů na Malostranském náměstí. Díky velkému suchu se oheň rychle rozšířil z Malé strany i na Hradčany, odkud zasáhl také Pražský hrad, Chrám svatého Víta a Kapli Všech svatých nebo Vladislavský sál. Požár, při kterém zemřelo 52 lidí, způsobil nevyčíslitelné škody a podstatně změnil tvář našeho hlavního města. Na místě vyhořelých středověkých budov totiž vznikl prostor pro nové a modernější.

Pařížská katedrála Notre-Dame poničená požárem na letecké fotografii
Katedrála je zachráněna. Ohrožené části Notre-Dame se podařilo zabezpečit

Snad nejznámější požár v našich dějinách vzplál 12. srpna 1881 na střeše Národního divadla, kde klempíři dokončovali nedávno otevřený divadelní svatostánek. Uhlíky, které se tehdy využívaly ke sváření, hasili ve žlabu tím, že je zalili vodou. Jeden ale neuhasili dostatečně, a tak začalo hořet dřevěné bednění na budově. Oheň zničil měděnou kupoli, hlediště, oponu od Františka Ženíška i jeviště divadla. Tato katastrofa ovšem Čechy nevídaně semkla a na opravy Národního divadla se tehdy ve veřejné sbírce za 47 dní vybral milion zlatých. Obnovené divadlo pak bylo otevřeno 18. listopadu 1883.

O dalších ničivých požárech v naší historii si více přečtete v sobotní příloze Víkend, která je součástí regionálních Deníků.

Předplaťte si Deník s přílohou Víkend již od 76 Kč měsíčně. (objednávejte ZDE) nebo si jej můžete objednat i telefonicky na 272 015 015.