Vrcholový predátor, který v krajině chybí. Majestátní a obdiv vzbuzující zvíře, které se po staletích pronásledování vrací domů. Šelma, která nám přeroste přes hlavu. Návrat vlka do nejen české krajiny vyvolává řadu očekávání a také diskusí, zda v ní má v jednadvacátém století místo, nebo bude škodit. V poslední době jsou hlasy volající po jeho regulaci zase více slyšet.

Poradce láme hůl

Na konci listopadu rezignoval po letech vlčí poradce v Dolním Sasku Hermann Kück. Zdůvodnil to přesvědčením, že ochrana vlka se vymyká kontrole a názor na soužití člověka s vlkem v urbanizované krajině změnil.

Vlk v Lužických horách, červenec 2021.
Vlčí hlídky nabírají nováčky. Pomohou mapovat vlky na severu Čech

„Přátelství s vlkem možné není. Máme přes 350 vlků v Dolním Sasku, blízká setkání lidí s nimi přibývají, množí se také útoky ve vesnicích. Můj postoj dramaticky ovlivnily zejména poslední dva útoky na poníky,“ okomentoval pro média svůj odchod Kück.

V Sasku pracují stovky vlčích poradců a odchod Hermanna Kücka je ojedinělou záležitostí. Přesto ale vzbudil pozornost, protože platí za uznávanou autoritu a popularizátora ochrany přírody.

Zabezpečení stád

V České republice došlo vloni nejméně ke 181 útokům na hospodářská zvířata, což dokládají protokoly zaslané Agentuře ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR) k poslednímu listopadu roku 2021. Ve srovnání s předchozími lety je to výrazně méně. Podle agentury je to tím, že chovatelé stáda zabezpečují. „Na mnoha místech funguje soužití člověka a vlka bez větších problémů. Zatím neevidujeme žádné informace o případech, kdy by vlci opakovaně překonávali funkční a důsledné zabezpečení zvířat,“ potvrzuje Karolína Šůlová z AOPK ČR.

Podle zemědělců ale za cenu toho, že krvácí jejich rozpočty. I proto vítají nový dotační program zacílený na zajištění prevence vzniku škod na stádech. Návrh představilo v prosinci ministerstvo zemědělství. „Národní program je pro nás zásadním východiskem, protože řada chovatelů zejména menších hospodářských zvířat se opravdu už dlouhou dobu potýkala s nečekanými a často vysokými náklady na zabezpečení svých stád a nutností měnit svůj způsob hospodaření v kontextu návratu vlka,“ říká Jaroslav Šebek, předseda Asociace soukromého zemědělství ČR.

Napadený pes

Z návratu vlků nejsou nadšeni ani někteří myslivci. Jako vrcholový predátor měl pomoci s přemnoženou zvěří. Dnes spíše rezonuje názor, že bez vlka bylo lépe. Loni v prosinci poprvé došlo k napadení loveckého psa vlkem při společném lovu černé zvěře na Šumavě. Fenka jagdteriéra Koryna útok nepřežila.

Vlk, ilustrační foto
Škody za zvířata zabitá vlkem rostou. Odškodnění komplikuje administrativa

Podle myslivců takových útoků přibude a vlci budou páchat i větší škody na zvěři. „Vlk skutečně neútočí jen na to, co chce ulovit a sežrat. Vídáme poraněnou zvěř, která útoky predátora přežila. Vypadá to, jako kdyby vlci cíleně útočili na kusy a oslabovali stáda, aby si ulehčili lov později,“ popisuje myslivec z Krušných hor, který si přeje zůstat v anonymitě. Redakce jeho totožnost zná. „Rozhodně také neútočí jen na slabší kusy, jak se traduje. Nacházíme stržené laně i kolouchy dohromady, rány naopak vidíme na samcích,“ popisuje. U některých druhů, například muflonů, se podle něj po návratu vlka rapidně snížily počty. Zvěř ohrožená vlkem je i více stresovaná, a může proto strádat.

Lidem se vlci vyhýbají

Útoky na lidi jsou v oblasti Evropy dosud ojedinělé. Ucelenou statistiku za roky 2002 až 2020 zpracoval Norský institut pro výzkum přírody. Nejblíže k nám došlo k napadení v roce 2018 v Polsku, u města Wetlina. Vlk v průběhu několika dní zaútočil na dospělého člověka a dvě děti. „Po druhém útoku byl vlk odstřelen. Podle rozborů se jednalo o čistokrevného vlka a v perfektní zdravotní kondici,“ shrnují autoři norské studie.

Útočící vlk byl na přítomnost člověka zvyklý, několik měsíců totiž opakovaně do vesnice přicházel. Šelma zaútočila na člověka i v Chorvatsku, pastevce s ovcemi napadl vlk v Makedonii, útoky hlásili i lidé v Kosovu. Dítě pokousal vlk také v roce 2020 v italském Otrantu. Padesát lidí měl vlk napadnout na území Ukrajiny, Běloruska, Moldávie a evropské části Ruska.

Chovatelé tygrů a dalších nebezpečných zvířat by se měli mít na pozoru. V platnost vešla na Nový rok nová vyhláška ministerstva zemědělství, která upravuje podmínky v chovech
Tygr jako domácí mazlíček? Chovy nebezpečných zvířat budou pod kontrolou

V České republice útok vlka na člověka zaznamenán není a podle ochránců přírody je i nepravděpodobný. „Jedná se o extrémně vzácné události, které se odehrály za mimořádných okolností. Vlk byl nemocný, krmený či provokovaný lidmi nebo se jednalo o vlka uniklého ze zajetí, případně křížence,“ komentuje dosud zaznamenané útoky Karolína Šůlová z AOPK ČR. Podle ní například v Německu nebo na Slovensku, kde žijí stovky vlků, nebyl také zdokumentován žádný útok.

Odstřel problematického vlka, který člověka napadne, zákon umožňuje. Jinak ale diskuse o možném odstřelu vlka aktuální není. „V situaci, kdy se početní stav tohoto přísně chráněného druhu počítá stále spíše v desítkách kusů a kdy není dosažen takzvaný příznivý stav populace, není jeho plošná regulace na místě. Ani není podle platné unijní legislativy v České republice možná,“ dodává Šůlová.