On-line reportáž ke koronaviru najdete ZDE

"Můžete jít na procházku se psem, ale nemůžete jít na procházku s dětmi. Proto tady kolují vtipy, že si lidé pořídí psa, aby mohli na procházku," řekla ČTK Češka Iveta Gonzálezová žijící v Madridu. Na dotaz, jaká panuje ve španělském regionu nejhůře postiženém koronavirem nálada na ulicích, odpověděla, že skoro žádná, "protože tam nikdo není". "Ven se smí jen v povolených případech, například na nákup či do práce, a pouze jednotlivě, s dítětem jen pokud jdete například k lékaři," dodala.

Testování na koronavirus probíhá v Mnichově na prostranství, kde se koná festival piva Oktoberfest.
Itálie hlásí více obětí koronaviru než Čína. Nakazil se i monacký kníže Albert

"S tříletým synem chodíme jen na dvůr, nebo na balkon, procházky jsou zakázané, všechna pískoviště pro děti jsou obehnaná páskou, nesmíte jít ani běhat do parku," popsala koronavirová opatření na předměstí Barcelony Češka Jana. Na nákupy chodí její manžel José Luis, který se dohodl se zaměstnavatelem, že v těchto dnech zůstane doma.

Se zakrytými ústy a nosem se na veřejnosti na rozdíl od Česka v Madridu ani v Barceloně chodit nemusí, lidé ale většinou roušky nosí. Některé z obchodů, které smí být otevřené (tedy potraviny, lékárny či trafiky), regulují vstup. "Někteří namalovali před vchodem na chodníku značky metr a půl od sebe, aby lidé věděli, jak daleko od sebe mají stát," uvedla Iveta z Madridu. "Někteří mají i uvnitř prodejny na zemi lišty, aby šla lépe dodržovat bezpečná vzdálenost," dodala česká učitelka Jana.

Výdejní okénka u restaurací, jako je to třeba v Praze, v Madridu ani v Barceloně nejsou, ale také tam fungují donášky do domu. "Například si můžete nechat přivézt pizzu a při objednávce vám řeknou všechna bezpečnostní opatření, která je třeba dodržet," uvedla Iveta.

Velká solidarita 

Jana také popsala incident, o němž informovala místní média - několik mladistvých stálo na ulici a kouřilo. Když to viděla policie, chtěla jim dát pokutu, ale mezitím dorazili rodiče, kteří policisty napadli.

V kontrolách na ulicích pomáhají policistům i vojáci. Za porušení pravidel nouzového stavu, který španělská vláda vyhlásila od 15. března na 15 dní, hrozí pokuty až 600 tisíc eur (16,2 milionu Kč) nebo rok vězení. "Předpokládám, že to bude platit pro opakovaná a vážná porušení, a je to maximální výše trestu," míní Iveta.

Připravovaný pavilon v nemocnici v Miláně.
Milán „v zákopech“. Staví lazaret pro těžce nemocné nakažené koronavirem

Španělé si v těchto dnech podle obou mladých Češek vzájemně pomáhají. "Panuje tu velká solidarita, vzniká strašně moc občanských iniciativ na pomoc osamělým lidem. Kromě donášek potravin se například i předcvičuje na balkonech, dělají se online kurzy," uvedla Iveta. "Bohužel se ale jako v každých krizových situacích objevili i podvodníci, kteří prostřednictvím emailů požadují pomoc pro lidi v nemocnicích, aby mohli zneužít data k bankovním účtům," dodala.

Solidaritu lidé i v Madridu a Barceloně vyjadřují také každý večer na balkonech. "Večer se na balkonech tleská zdravotníkům, třeba i deset minut," popsala Jana jeden z mála sociálních kontaktů v těchto časech.

Protest proti španělskému králi

Ve středu se ale na španělských balkonech nejen děkovalo. Lidé tloukli do hrnců na protest proti španělskému králi Felipemu VI. a jeho otci Juanu Carlosovi, bývalé hlavě Španělska. Takzvanou caceroladu (též cacerolazo), oblíbenou formu protestu zejména ve Španělsku či v Jižní Americe, iniciovali katalánští separatisté, ale přidali se k nim i jinde ve Španělsku odpůrci monarchie.

Impulsem akce, která začala večer při prvním projevu Felipeho VI. ke koronavirové krizi, byla kauza kolem nadace, jejímž prostřednictvím měl v roce 2008 podle médií jako úplatek Juan Carlos dostat 100 milionů dolarů (2,4 miliardy Kč) od tehdejšího saúdskoarabského krále.

Ruská vlajka na střeše prezidentského paláce v moskevském Kremlu
Rusko se snaží prohloubit krizi Západu. Média spustila dezinformační kampaň

"Lidé chtějí, aby Felipe VI. věnoval ty miliony do zdravotnictví na pomoc v této situaci," uvedl Iveta. "Někdy i během pravidelných potlesků zdravotníkům tady někdo zakřičí Viva la República! (Ať žije republika!) a jiný odpoví Que viva! (Ať žije!)," popsala Iveta náladu ve své madridské čtvrti, která je ale podle ní velmi levicová a protimonarchistické nálady jsou tam hlasitější než jinde v metropoli. Intenzivnější byl středeční protest v Barceloně, kde ho podpořila i tamní starostka Ada Colauová a kde se při návštěvách krále pravidelně konají protesty.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník