Výuka oboru pozemní stavitelství má na naší škole dlouholetou tradici. Charakteristika oboru spočívá v souběžném systému vzdělávání v rámci všeobecně vzdělávacích předmětů a odborných předmětů tak, aby studenti byli rozvíjeni jak v rovině humanitní, tak v rovině technické. Důraz klademe také na výuku cizích jazyků, studenti si mohou vybrat buď studium anglického, nebo německého jazyka. Cílem je, aby absolventi byli po dokončení studia uplatnitelní na trhu práce, případně mohli pokračovat v dalším studiu na vysoké škole. Absolventi najdou uplatnění ve stavební sféře při realizaci novostaveb i rekonstrukcí stávajících objektů, v oblasti přípravy a realizace investic, dále pak jako stavební technik, mistr, stavbyvedoucí menších a jednoduchých staveb, stavební dozor, stavební technik projektant, dále pak technik výroby stavebních hmot, případně v oblasti provozu výroby a prodeje materiálů a také jako referent státní správy.

Studium tohoto oboru je určeno především pro technicky smýšlející chlapce i dívky, kteří úspěšně ukončili devátý ročník základní školy, případně ukončili obor s výučním listem a mají zájem o získání znalostí o stavebních materiálech, konstrukcích, technologiích, způsobu stavebních výpočtů a odborného zakreslování.

Teoretické znalosti jsou během studia chronologicky řazeny od prvního do čtvrtého ročníku tak, aby na sebe vzájemně navazovaly a tvořily ucelený celek vědomostí v oblasti pozemního stavitelství. Znalosti technické a technologické jsou doplněny znalostmi z historie stavitelství (architektura), geodézie, ekonomiky, ekologie ve stavebnictví, stavebního provozu a v neposlední řadě seznámením s problematikou inženýrských staveb. Škola dlouhodobě spolupracuje s předními výrobci stavebních hmot, kteří v rámci výuky pravidelně provádějí aktualizované přednášky v návaznosti na technický i technologický vývoj v této oblasti.

Výuka odborných předmětů probíhá v učebnách vybavených výpočetní technikou (interaktivní tabule, digitální projektory) pro zvýšení názornosti probíraného učiva, dále pak v učebnách výpočetní techniky s potřebným programovým vybavením aktuálními grafickými CAD aplikacemi, jedná se především o ArchiCAD (3D parametrické elektronické projektování staveb) a programem pro oceňování staveb Kros Plus.

Pro všechny vyučované obory výuky má škola odborně kvalifikovaný učitelský sbor pro všeobecnou, teoretickou i praktickou výuku. Praktické dovednosti studenti získávají v rámci pravidelných praxí, které jsou součástí výuky od druhého do čtvrtého ročníku.

Jiří Král