„Poštípaný od vos jsem byl několikrát," řekl jedenačtyřicetiletý Ladislav z Chebu. „Nikdy se mi nic nestalo. Letos jsem poprvé skončil v nemocnici. Seděl jsem na zahradě a vosa útočila a útočila. Pak mě štípla do ruky. Během chvíle mi natekl obličej, nemohl jsem dýchat a musel volat kamarádovi, který mě odvezl do nemocnice. Výsledek? Alergická reakce. Nikdy předtím se mi ale nic nestalo. Za týden po této události mě bodla vosa znovu a nic se nestalo. Asi jsem zrovna narazil na nějakou, která v sobě měla více jedu."

To, že je hmyz mnohem agresivnější a také jedovatější, potvrzují i odborníci. Na vině podle nich mohou být i chemické postřiky na polích, kde hmyz sbírá svou potravu. Chemické látky totiž mění složení jedu.

A jak vlastně postupovat v případě bodnutí a následné alergické reakci? „Pokud vosa či včela bodla dotyčného do jazyka nebo hltanu, je nutné volat záchrannou službu," uvedla mluvčí záchranné služby Petra Bakurová. Než dorazí záchranáři, je vhodné dát postiženého do sedu a přiložit studený obklad kolem krku. Při celkové alergické reakci je postup totožný.

To, že hlavně vosy letos útočí více než je zdrávo, potvrzují ostatní občané.„Jsou opravdu agresivní," řekla Hana Jelínková z Mariánskolázeňska. „Minule si mě jedna z vos doslova vybrala a dobrých pět minut mi dělala společnost. Pak jsme zjistili, že v domě mají hnízdo. Museli jsme volat firmu, která se na odchyt specializuje."

Právě odstraňování vosích a sršních hnízd je v současné době velmi aktuální. Občané, kteří mají na svém pozemku vosí hnízdo, si mnohdy myslí, že stačí zavolat hasiče. To je ale omyl. Na likvidaci včelích, vosích či sršních hnízd, pokud nejde o ohrožení života, jsou specializované firmy, které se samozřejmě musí zaplatit.

V některých případech pak ve svých obcích vyjíždějí dobrovolní hasiči. Jeden takový zásah za sebou mají například ´dobráci´ z Lázní Kynžvartu. Ti likvidovali sršně. „Nebyli to žádní drobečci," řekl dokumentarista sboru Josef Prášek. „Přiznávám, že odvahu k nim jít jsem neměl."