Hudební bonbonek pro fajnšmekry se blíží! Koncert skupiny Alphaville, jehož mediálním parnerem je Chebský deník, se odehraje už 27.dubna na zimním stadionu v Chebu. Za Radio Egrensis, pořadatele akce, s Chebským deníkem hovořila Gabriela Vosyková Hofmannová, ředitelka rádia a jednatelka společnosti.

Přiblížíte, kdo bude v programu koncertu takzvaným předskokanem?

Od 20 hodin zahraje Roman Vojtek se svojí kapelou Fantasic 80s. Možná že Roman Vojtek je čtenářům Chebského deníku znám spíš jako herec (například seriál Vyprávěj), ale kromě toho je také výborný zpěvák a s kapelou hrají především hity 80.let. Takže si myslím, že budou příjemným předskokanem hlavních hvězd.

I ten největší hudební ignorant zřejmě někdy slyšel některou z nahrávek, kterou do hudebního světa přinesla trojice Alphaville, považovaná za jednoho z průkopníků syntezátorového europopu let osmdesátých. Jak jste vlastně na záměr pořádat jejich koncert v Chebu přišli?

Už několik spolupracuji s uměleckou agenturou Petr Klér a naše spolupráce vznikla tak nějak náhodně. Myslím, že impulsem pro to, aby do ČR začal zvát zahraniční muzikanty, byl náš koncert Smokie, který jsme jako rádio spolupořádali s Hubertem Patou. Tehdy mi Petr zavolal a ptal se, jak bylo složité dostat Smokie do Chebu, a tak dále… Vlastně to byl takový zlom, kdy jsme si oba uvědomili, že koncerty zahraničních hvězd nemusí být pouze výsadou Prahy a velkých měst. Další koncerty, tedy Nazareth a Suzi Quatro, už byly pořadatelsky zcela v režii našeho Radia Egrensis a ve spolupráci s touto agenturou. Koncert Alphaville jsme s Petrem upekli na našem náhodném setkání v Praze a tehdy už měl Petr kontakt s kapelou navázán. Mojí podmínkou pro jeho realizaci v Chebu byl led na stadionu, přesněji aby již nebylo zaledováno, protože zakrýt ledovou plochu je neskutečně náročné, složité a drahé. Především proto, že Cheb vlastní zakrytí ledu nemá a na předchozí koncerty jsme jej museli dovážet z Mariánských Lázní.

A o tom, že písničky skupiny Alphaville jsou známé, není sporu, jen si možná někteří, hlavně ti mladí, neuvědomují, kdo je zpívá. Vznikla také řada jejich předělávek a ty jsou až dosud poměrně dost hrané v rádiích.

V Česku jsou Alphaville dost oblíbení, ale řada fanoušků je zná především v souvislosti s největšími hity ´Big In Japan´, ´Forever Young´ a ´Sounds Like Melody´. Můžete čtenářům přiblížit, zda se na chebském koncertu dočkají také nějaké novinky?

Na koncertě by měly zaznít také novinkové hity z jejich posledního alba, které vyšlo tuším v roce 2010 a v německých rádiích se setkalo s docela velkým úspěchem. Stejně si ale myslím, že nejvíc vezmou za srdce především ty chronicky známé hity z osmdesátek, protože jsou krásné, melodické a mají skvělé texty. Bude to příjemná nostalgie pro ty, kteří osmdesátkami žili, a vlastně pro všechny, kteří na koncert přijdou a setkají se na jednom prostoru s takovými hvězdami, jakými Alphaville bezesporu jsou.

Věříte, že koncert osloví i mladší publikum?

Věřím, že ano. Pokud mladí nebudou znát přímo Alphaville, budou třeba znát remixy a předělávky, které z jejich hitů vznikaly.

Bylo jednání s ´hvězdnou kapelou´složité? Mají její členové ´hvězdné manýry´ a nějaká speciální přání typu ´basa whisky a zázvorového piva´v zákulisí?

Jednání s kapelou zajišťuje Petr Klér a já se s kapelou setkám až tady v Chebu. Jestli mají nějaké extra manýry, to bych neřekla. Požadují standardní servis a docela normální občerstvení. Ale vodka nebo whisky tam tedy jsou (smích)! Při předchozích koncertech, které jsme pořádali, jsem se s žádnými výraznými manýry nesetkala. Smokie byli úžasní, skromní a přátelští, Nazareth byli spíše uzavřenější a vyžadovali absolutní soukromí, Suzi Quatro byla také příjemná a velmi profesionální. Profesionalita, to je to, co vždycky ocením!

Závěrem bych chtěla poděkovat všem našim partnerům- sponzorům, kteří nám při realizaci koncertu významně pomáhají, a pozvat všechny lidi na tento mimořádný hudební zážitek. Přijďte se setkat se svými hvězdami a zavzpomínat!