Pavilon léčivého pramene v Dolních Pasekách u Aše se dočká opravy. Rekonstrukcí tam například projde podlaha anebo jímání léčivé vody. Celkové náklady přesáhnou milion korun. A s prvními pracemi se začne již během letošního ledna.

„Město Aš má připraveny celkem tři etapy toho, jak se bude situace kolem altánku s léčivým pramenem řešit," uvedl místostarosta města Aše Pavel Klepáček. „V té první etapě, která se uskuteční již v tomto měsíci, se město zaměří na vybourání podlahy pavilonu, odkrytí jímacího objektu a jeho rekonstrukci a následné vybudování nové podlahy," vylíčil místostarosta.

Ve druhé etapě dojde k úpravě odpadního potrubí.

„Druhá část zahrne i geodetické zaměření altánku s pramenem a vybudování nové lomové šachty a stavbu nového odtokového objektu," poznamenal místostarosta.

Obě dvě etapy by měly celkem přijít na 350 tisíc korun. A měly by se uskutečnit obě v letošním roce. Třetí etapa opravy minerálního pramene zahrne zvelebení okolí.

„Byla již vypracována územní studie k revitalizaci okolí pramene a tam by se řešily nové pěšiny, lavičky, stojany na kola, informační tabule a podobně," popsal postup prací Pavel Klepáček.

Vzniknout by zde mělo i nové přemostění přes potok, nové zábradlí u potoka a další. U pramene by se také vysadily nové dřeviny a upravil by se terén.

„Předběžně máme spočítáno, že by tyto poslední úpravy měly přijít na 1,5 milionu korun. A na venkovní úpravy budeme hledat vhodný dotační projekt," poznamenal místostarosta. Zastřešení pramene se měnit nebude. Město také uvažuje nad tím, že by vyměnilo stávající technologii čerpání minerální vody za přirozený průtok léčivé vody přes altán. Voda by pak odtékala přirozeným způsobem do potoka Bílý Halštrov. Tyto práce začnou až po ukončení dvou etap.