Podle nového zákona, který začal platit od ledna letošního roku, by pošta mohla zrušit až tisíc poboček. Podle informací, které Chebský deník získal, však žádné masivní rušení nehrozí. Chebsku se prozatím vyhne úplně.

Česká pošta místo rušení poboček jedná o změně formy poštovní obsluhy v rámci projektu optimalizace poštovní sítě Pošta Partner. V celé republice bylo vytipováno více než 200 poboček. Na Chebsku žádná což je pro mnoho lidí zejména z menších obcí dobrá zpráva.

„Česká pošta má v okrese Cheb dlouhodobě uzavřeny pobočky v Podhradí, Třebeni, Nebanicích, Vojtanově a v Mnichově u Mariánských Lázní," uvedla tisková mluvčí České pošty Marta Selicharová. „Důvody uzavření byly například technického, bezpečnostního, provozního či personálního rázu," potvrdila.

„Doufám, že do budoucna nezruší malou poštu v Lubech," uvedla Lucie Kohútová na Facebooku Chebského deníku. „Pokud ano, mí staří rodiče by si museli jezdit pro poštu do Chebu, to by nebylo normální…," dodala.

Podle Jiřího Přenosila funguje 'Pošta Partner' v Německu úplně běžně. „Není to tak, že na poště prodávají omalovánky, silonky, kosmetiku či pojištění jako u nás, ale ti, co prodávají například párky v rohlíku, vám vydají balík," dodal.

Co je Pošta Partner?

V obcích, kde pošta nemá pobočku, na smlouvu zřídí takzvané výdejní místo, nebo agenturu s názvem Partner, která oproti výdejnímu místu poskytuje širší paletu poštovních služeb. Tyto pobočky přitom může provozovat za úplatu buď samotná obec, nebo třeba majitel místního obchodu. Jde to ale i naopak. Někde Česká pošta pobočku zruší a místo ní v obci zanechá jen své výdejní místo.