O další dotaci na zkultivování památkově chráněné papírny v Doubravě zažádala ašská radnice. Požadavek odsouhlasila rada města. Obnova památkové papírny v Doubravě u Aše začala již v roce 2012.

„Papírna v Doubravě je zapsána v rejstříku kulturních památek," uvedl mluvčí ašské radnice Milan Vrbata. „Tvoří ji základy budovy papírny, vodní náhon, kamenné mlecí kolo, kamenná nádrž holandru, několik míchacích nádrží a kádí," podotkl mluvčí Vrbata.

Než obnova celé památky začala, bylo třeba odstranit náletovou zeleň. V roce 2013 obnova pokračovala odhalením a doplněním zdiva.

„Jestliže se podaří získat dotaci i pro letošní rok, budeme pokračovat v odkrývání zdiva, zakonzervování jeho částí a dochovaných fragmentů," přiblížil letošní práce Milan Vrbata. „Vzhledem k tomu, že se jedná o území, kde se mohou vyskytovat archeologické nálezy, jsou v navrhované celkové částce zahrnuty náklady na archeologický dohled," dodal mluvčí.

Na renovaci této památky bude potřeba letos získat ještě 120 tisíc korun.

„Potěšilo by mě, kdyby se povedlo památku obnovit," uvedla Hana Křížová z Chebu. „Pomohlo by to poodkrýt další historický skvost našeho města," dodala.

Papírna byla založena přibližně v první polovině 17. století a je spojována s rodinou Käppelů. Největšího rozkvětu dosáhla v 2. polovině 17. století a 1. polovině 18. století, kdy převzal papírnu Johann Michael. V té době se vyvážel papír ze zdejší papírny do celé Evropy. „Potomci J. Michaela spravovali papírnu až do roku 1835. V polovině 18. stol. bylo původní dřevěné zařízení nahrazeno, mimo jiné za holandr s kamennou vanou. Další modernizace byla provedena v polovině 19. století," informoval mluvčí ašské radnice.

Podnik však následně neudržel tempo s konkurencí. Okolo roku 1840 začala papírna upadat a výroba ručního tisku se stala nerentabilní. Ke konci bylo započato i s výrobou lepenky. Výroba byla zastavena po 2. světové válce.