Kynologové z Aše uspořádali pro veřejnost Letní kynologickou slavnost, kde lidem předvedli ukázky své práce. „Pořádáme je pravidelně každý rok, snad jen s výjimkou dvou nebo tří let,“ uvedla předsedkyně kynologického klubu Lenka Báchorová.

Návštěvníci mohli vidět tanec se psem, agility (překážková dráha pro psy), dog frisbee (chytání létajícího talíře), ukázky základní poslušnosti, vyhledávání drog, obrany, skok za aportem přes hořící obruč a mnoho dalších cviků, které kynologové se svými čtyřnohými kamarády provádějí.

Mezi plemeny psů převládali němečtí ovčáci, ale představili se také rotvajleři, jack russel teriér, kříženci, kolie a představitelé několika dalších psích ras.

„Na cvičák jsem přišla, protože Porty je můj první pes,“ uvedla majitelka dvouleté kolie Andrea Noszková. „Je velký a já se bála, abych něco nepokazila. Pak mě začalo cvičení bavit a chodím sem pravidelně.“

Že je poslušný a vycvičený pes základ, potvrzuje i Lenka Báchorová. „Správný pejskař třeba nikdy nenechává o samotě dítě se psem. I když je vycvičený. Pes jedná pudově a rozum musí mít hlavně rodiče a okolí. Když něco udělá, vlastně za to nemůže, vždy je to vina majitele,“ řekla. „Jinak ano, když je dítě pod dozorem, proč by nemohlo mít psa.“

Na 6. září se v kynologickém klubu Aš chystá voříškiáda.