Koalice složená z pěti stran vznikla v Aši. Starostou se stal doposud vládnoucí Dalibor Blažek. Na místo místostarosty usedl Pavel Klepáček. Vítězné Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst (HNHRM) získalo ve volbách deset z třiadvaceti mandátů, ale přizvalo do rady zástupce i většiny dalších stran, které se do zastupitelstva dostaly.

„Ustavující schůzka jednání nového zastupitelstva byla bez problémů," uvedl tiskový mluvčí Aše Milan Vrbata. „Koaliční partneři se dohodli již během povolebních vyjednávání, takže žádné šarvátky se při ustanovení nekonaly," uklidnil mluvčí.

Starosta Dalibor Blažek je v čele města již od roku 2000. V uplynulých letech byl členem ODS. Následně, když do rady města přizval zástupce KSČM, ODS sdružení v Aši zrušila a starosta se stal nezávislým. Pak se stal členem HNHRM.

Tato strana v říjnových komunálních volbách získala 37,75 procenta hlasů a s velkým náskokem vyhrála. Přestože by stačil k nadpoloviční většině jeden nebo dva partneři, koalice je nakonec široká.

„Je složena ze zástupců HNHRM, sdružení PRO Sport a zdraví, KSČM, ODS a TOP 09," potvrdil mluvčí ašské radnice. V opozici zůstala ČSSD, Koalice Piráti a Strana zelených a Strana Zdraví Sportu Prosperity. I ti ale mají dostat podle zjištěných informací místa ve výborech zastupitelstva anebo komisích rady.

Ve třiadvacetičlenném zastupitelstvu získalo deset míst HNHRM, čtyři komunisté, po dvou sdružení PRO Sport a zdraví, Koalice Piráti a Strana zelených a TOP 09, jedno místo získaly ČSSD, ODS a Strana Zdraví Sportu Prosperity.

První kroky na radnici se budou týkat financí.

„Úplně první prací, která na nové zastupitelstvo bude čekat, je příprava rozpočtu na příští rok," sdělil starosta Dalibor Blažek.