„Babičce je devadesát. Já dovolenou nedostanu, manžel také ne,“ uvedla. „Nemáme ani staršího sourozence, který by se o malou postaral. Máme sice nárok na ošetřovačku, ale nechci být nefér vůči svému zaměstnavateli.“ Problém vidí i ve výuce po dobu, kdy budou školy uzavřené. A v tom, že nikdo neví, jak dlouho bude situace trvat. „Neumím si představit, jestli nám budou posílat učivo elektronicky nebo jak to budeme řešit. Vypadá to, že budu po své práci ještě suplovat školu a s dcerou se učit. Něco jiného je to u starších dětí, ty se dokáží učit samy, ale malí školáci potřebují učitele.“ Opatření ale neodsuzuje. „Chápu, že se něco dělat musí, a vlastně se nezlobím. Tedy ne na stát. Spíš na nezodpovědné lidi, kvůli kterým to došlo takhle daleko,“ uzavřela.

V rámci pravidelné přípravy se městští policisté proškolili v obsluze automatizovaného externího defibrilátoru.
Mariánskolázeňští Strážníci mají ve výbavě AED

V pohotovosti jsou kvůli uzavření škol hlavně prarodiče. „Od zítřka hlídáme tři školáky, naše vnoučata,“ říká babička Simona Zámělková. Smůlu mají i ti senioři, kteří byli zvyklí chodit na obědy do základních nebo chebské pobočky střední školy živnostenské. „Od středy 11. března se nevaří,“ odpovídala přítomným seniorům na dotazy zaměstnankyně Marie Kajabová. Uzavřena zůstává i chebská zdravotnická škola. „Učitelé budou ve spojení se žáky přes on-line portál, který máme velmi propracovaný. Zároveň budou rozesílat studijní materiály a úkoly přes e-mail. Nejvíce se to dotkne maturitních ročníků, kde je učivo v těchto měsících nejdůležitější,“ informoval ředitel Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy Cheb Zdeněk Hrkal. „Zároveň s nařízením vlády byl uzavřen i internát, ale protože řada studentů měla v úterý odpolední vyučování, nechali jsme je na internátu normálně přespat a ve středu pojedou domů,“ poznamenal Hrkal.

Ilustrační foto
Většina akcí v kraji je zrušena

Odborné učiliště stravování a služeb v Karlových Varech bude mít výuku velmi komplikovanou. „Na praxi s námi spolupracuje třicet pracovišť. Přiznávám, že to pro nás nebude úplně jednoduché,“ reagoval ředitel Jiří Neumann.

Otevřeny nadále zůstávají mateřské školy s tím, že v nich bude ještě zvýšena pozornost věnovaná hygieně. Pokud ale rodiče chtějí děti ponechat doma, což platí i pro povinnou předškolní výuku v mateřince, budou omluveny. „Od středy budeme ale dětem v mateřinkách měřit teplotu,“ uvedl starosta Hroznětína Martin Maleček.