Do deseti let by v obci mohlo být hotové zázemí pro nové lázně. Město Aš doufá, že přiláká investory, a pak také turisty. To by znamenalo také nové pracovní příležitosti.

Pramen století byl vysvěcený po dlouhé době. Akce se podle účastníků naposledy konala před druhou světovou válkou. A nesvětil ho nikdo menší než arcibiskup pražský, metropolita Kryštof – nejvyšší představitel pravoslavné církve v české republice a na Slovensku.

„Byli bychom rádi, kdyby si z akce lidé udělali tradici,“ řekl Jiří Červenka, ředitel společnosti Ašské lesy, která celou akci pořádala. „Svět je dost uspěchaný, takže bychom si takové akce měli užívat.“ Doubrava je podle něj vhodným místem, aby se tam mohli setkávat občané z Bavorska, Saska a Čech. „Společnost Ašské lesy sídlí v Doubravě, takže bychom měli být tahounem, když máme možnost,“ podotkl. „Je třeba místo oživit a přilákat sem také nové lidi,“ dodal.

Město Aš má v úmyslu sem přilákat lidi právě na lázně. Kritici ale tvrdí, že se o lázních příliš dlouho jen mluví.

„S projektem jsme se dostali do problému,“ vysvětlil starosta Aše Dalibor Blažek. Firma, která připravovala projektovou dokumentaci, zkrachovala. Město muselo nají někoho, kdo projekt dopracuje. „Tím se vše zdrželo. V současné době máme uzavřenou smlouvu s jiným architektem, který nám věc dopracovává do stádia územního rozhodnutí.“

Aš spěchá, protože chce žádat o dotaci společně s nedalekým německým městem Bad Elster. Velký projekt se bude muset rozdělit asi do tří etap. „Doubrava je pro nás opravdu zajímavá,“ řekl starosta. „To, že jsme dnes světili pramen, je pro nás symbolický začátek. Věříme tomu, že do deseti let by zde mohly vyrůst základy lázní. My, jako město, nechceme budovat lázeňské domy, ale připravit zázemí pro investory.“

V první fázi se bude revitalizovat střed Doubravy, což by obnášelo parkovou úpravu či zázemí pro nový pramen. Ani zde by ale nechyběla kolonáda nebo malý amfiteátr. „Také bychom chtěli vybudovat bezpečnou pěší a cyklo stezku, která spojí Aš a Bad Elster,“ uvedl Dalibor Blažek. „V první fázi by se investice pohybovaly okolo 20 až 25 milionů korun, což bychom museli předfinancovat. A pokud uspějeme s dotací, tak se nám až 90 procent investic vrátí,“ popisoval starosta.

Potíží ale je nevyřešená kanalizace v Doubravě a Kopaninách. Zde investice představují asi sto milionů korun. S ohledem na počet místních obyvatel na akci město finance z dotačních titulů bude dostávat jen stěží. „Pokusíme se proto sehnat finance na kanalizaci s ohledem na ochranu pramene,“ řekl starosta. Pokud se tento rok dokončí projektová dokumentace, mohlo by město v roce 2010 požádat o dotaci, v roce 2013 by mohla být hotová revitalizace středu obce.

Město Aš chce stavět také na dlouholeté tradici lázeňství v Doubravě a sousedních Kopaninách. „Ve františkolázeňském muzeu je litinová vana z místních lázní, která pochází z doby, kdy ještě Františkovy Lázně neexistovaly,“ sdělil Blažek. „Překotně vyvíjející se průmysl ale lázeňství pohltil. Teď jej ale musíme znovu postavit na nohy,“ dodal.

Na velkolepou stavbu mají lidé různé názory. „Myslím, že je to skvělý nápad, když můžeme čerpat evropské peníze,“ řekla Andrea Slavíková z Aše.

Jiní tak nadšení nejsou. „Historie je sice hezká, ale těžko se z lázeňského trojúhelníku najednou stane čtyřúhelník,“ pochyboval Martin Černý z Chebu. „Ale kdyby tam vznikly nové pracovní příležitosti, jistě by se na Ašsko přistěhovalo více lidí. Je ale otázka, zda se jim podaří sehnat tolik peněz a hlavně investory,“ dodal.

Po svěcení Pramene století se lidé přesunuli ke kapličce svatého Jiří v Horních Pasekách.