Tam se totiž promítal první hraný film režisérky Ivety Grófové nazvaný Až do města Aš, který byl natáčený celý v Aši ve slovenské koprodukci. Slovensko ho dokonce navrhlo k nominaci na cenu Americké akademie filmových umění a věd (AMPAS) v kategorii cizojazyčný film. Snímek tak půjde do boje o Oscara. Šestnáctiletou studentku Janu z Aše film doslova dojal.

„Víte, film opravdu důvěryhodně líčí realitu prostředí Aše a podle mého názoru co nejpravdivěji zachycuje motivace mladých holek k drsným životním rozhodnutím, která se na povrchu mohou jevit jako špatná, či dokonce nemorální," řekla Jana. „Sama se s takovými případy denně setkávám i v dnešní době. Dívky v mém věku si dělají děti s Němci, protože si myslí, že zůstanou zajištěné. Aš podle mého názoru přeci jen zůstane Aší i přesto, že to tady teď začíná vypadat k světu," dodala.

A je to opravdu tak. Film vypráví o mladé Dorotce, která po maturitě odchází z rodného Slovenska za prací do města Aš, kde se setkává se světem periférie, plným unavených šiček, vyčkávajících na příchod svých ´princů´ z nedalekého Německa.

„Byl to až hrůzný zážitek," řekl Jaroslav Kopecký z Chebu, který na promítání také přijel. „Je neuvěřitelné, že to v Aši opravdu tak bylo a možná pořád je. Nikdy jsem si to neuvědomoval," dodal.