Do bývalé Union vily se stěhuje Dům sociálních služeb Betlém Cheb. Zařízení bude slavnostně otevřeno již příští týden ve středu a zúčastnit otevření by se měla mimo jiné i ministryně práce a sociálních věcí.

Objekt dřív sloužil prvoligovým fotbalistům a v posledních letech se pro něj hledalo využití.

„Po náročné rekonstrukci se vila proměnila v zařízení Diecézní charity Plzeň," informovala mluvčí chebského městského úřadu Martina Kuželová. „Řadu let nevyužitou vilu v Koželužské ulici 19 charitě bezplatně poskytlo město Cheb. Na rekonstrukci za zhruba 20 milionů korun se jí podařilo získat dotaci z EU," vysvětlila s tím, že vila bude sloužit dlouhodobým klientům charity.

Nacházet se zde bude ale také krizové centrum s možností krátkodobého ubytování pro lidi, kteří se náhle ocitnou ve složité životní situaci, prostory pro sociální rehabilitaci a sociální poradenství nebo například dluhová poradna. Doposavad Betlém působil v bývalých kasárnách na Zlatém vrchu, a to už od roku 2003.

Jak uvedl Miroslav Anton z Diecézní charity Plzeň, slavnostní otevření domu sociálních služeb se uskuteční ve středu 10. dubna. „Kromě představitelů charity, biskupství, města Chebu a Karlovarského kraje potvrdila účast mimo jiné i ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová," podotkl Anton. Do města by měl zavítat třeba také plzeňský biskup František Radkovský.

Jak Dům sociálních služeb Betlém funguje a jak to uvnitř vypadá, se dozví také veřejnost. „Součástí programu připraveného na 10. duben k slavnostnímu zahájení nového Betléma je i prohlídka pro veřejnost ve 12.30 až 14 hodin," dodala Martina Kuželová.