Zbytek – tedy i volba nového starosty – se přesunul na další jednání. To by se mělo konat za tři týdny, ve čtvrtek 27. dubna.
Starostu nemá město od 9. března, kdy byl odvolán. Ve středu 5. dubna navíc hnutí ANO vypovědělo koaliční smlouvu ČSSD a KSČM.
Tento krok hnutí zdůvodnilo například tím, že je prý koaliční partneři nebrali příliš vážně, protože nechtěli řešit „problém ČSSD“, dalším důvodem byla „zásadně špatná práce na úseku městských investic, které nespadají do gesce ANO“ nebo třeba „neakceptovatelné návrhy kandidátů na starostu města ze strany ČSSD“.

Petr Navrátil.
V Chebu se rozpadla koalice

I přesto byl rozpad koalice pro ČSSD i KSČM překvapivý. „Byli jsme totiž neustále ujišťováni, že zachování této koalice je pro ANO priorita,“ sdělil Pavel Vanoušek z ČSSD. „Od samého začátku říkali, že mají problém s panem inženýrem Navrátilem, a to kvůli etickému kodexu hnutí ANO, ve kterém je uvedeno, že obviněný člověk nemá zastávat veřejné funkce,“ popsal. Dalším kandidátem tak byl právě Pavel Vanoušek, a to především proto, že post starosty v uplynulém období zastával. Ten nakonec svolil, ani jeho jméno prý však ANO neakceptovalo.

„Věděli jsme, že členové hnutí jednají i se stranami mimo koalici. Požádali jsme je tedy, aby se zúčastnili smírčího řízení. Během něj jsme zopakovali, že by tato koalice měla pokračovat. Viděli jsme však, že jsem pro ně jako starosta neakceptovatelný. A protože byla v médiích zveřejněná informace, že hnutí na svém sjezdu změnilo etický kodex a již není nutné, aby obvinění členové odstoupili z veřejných funkcí, navrhli jsme jako druhou variantu pana Navrátila,“ uvedl. „Na to nic neodpověděli a řekli, že vypovídají koalici,“ dodal Pavel Vanoušek.

A co bude nyní následovat? „Máme v plánu jednání, která by mohla vést ke zdárnému konci,“ řekl místostarosta Zdeněk Hrkal z ANO. Konkrétnější však být nechtěl. Uvedl jen, že jednají také s opozicí. K dalšímu vývoji se nechtěli vyjadřovat ani další oslovení zastupitelé. Všichni shodně odpovídali, že momentálně není jasné vůbec nic a je třeba počkat na výsledky dalších jednání.

Petr Navrátil.
Konec koalice? Opozice spolu s hnutím ANO odvolala starostu Navrátila

Cheb má 30 zastupitelů a usedli zde zástupci VPM-Alternativy (6 mandátů), ČSSD (5 mandátů), ANO (5 mandátů), KSČM (5 mandátů), ODS (4 mandáty), Koalice pro Cheb (3 mandáty) a Strany svobodných občanů (2 mandáty). Přichází tak v úvahu například koalice VPM-Alternativa, ANO, Koalice pro Cheb a Strany svobodných občanů. Ti dají dohromady celkem 16 hlasů, což je těsná nadpoloviční většina. ODS dosud vyjadřovala tichou podporu dosavadní koalici.

Pokud místostarosta nesvolá mimořádné zasedání zastupitelů, bude se o novém starostovi hlasovat až na pravidelném rokování 25. května.