To navrhuje ministr dopravy Dan Ťok. Bezplatně by se pak mohlo jezdit také na části R6 okolo Chebu.

Jednat se má celkem o pět úseků v celkové délce přibližně 30 kilometrů. Podle ministrova návrhu by řidiči nemuseli platit také na části Chebu, která tvoří obchvat města tedy od nájezdu za Zlatým Vrchem po sjezd na Ypsilonce. Jde asi o šestikilometrový úsek. Dan Ťok bude návrh předkládat vládě v nejbližších týdnech. Představitelé Chebu a někteří oslovení řidiči by ale za změnu byli rádi.

„Tuto změnu bychom samozřejmě přivítali," řekl chebský starosta Petr Navrátil.

„Ukazuje se, že Chebem projíždějí i ti, kteří míří na průmyslovou zónu. Cestu by si tak mohli zkrátit třeba řidiči jedoucí od Aše," doplnil s tím, že bezplatný úsek by mohl být zajímavý také pro naše západní sousedy. „Zvlášť pokud mají namířeno třeba do Mariánských Lázní," dodal starosta.

Některé dálnice se podle Ťoka stavěly v trase silnic první třídy. Řidič se tedy po ní dostane k dálnici, po ní pokračuje několik kilometrů a poté z ní zase sjede.

„V těchto úsecích si myslíme, že je nefér, abychom po těch řidičích chtěli, aby platili dálniční známku," řekl. Na výběr mýtného by to podle něj mělo okrajový vliv a šlo by řádově o desítky milionů korun. Za celý loňský rok se na mýtném vybralo 8,7 miliardy korun.