Loketská dominanta bude propracovaná do posledního detailu. „Pokud se zeptáte návštěvníků, jaký model u nás chybí, je odpověď téměř vždy stejná, hrad Loket,“ uvedl jednatel parku Tomáš Slivka. A park přání vyslyšel. Stejně jako tento monumentální hrad bude vypadat i jeho miniatura. „Bude usazena na více jak 2,5 metru vysokém a přes sedm metrů širokém kopci, bude obklopena kamennou zdí, kterou ještě doplní druhá zeď, na níž budou skleněné desky s popisky,“ řekl Tomáš Slivka. Chybět nebude ani erb hradu Loket.

A poprvé budou moci návštěvníci nahlédnout i dovnitř modelu, a to hned ze dvou stran. „První možnost bude z vyvýšené plošiny, na kterou se dostanou po kamenném schodišti,“ sdělil jednatel. O tento zážitek nebudou ochuzeny ani maminky s kočárky nebo handicapovaní návštěvníci. „Ti budou moci přijít z opačné strany po pískové cestičce podél říčky,“ popsal způsob, jak nahlédnout do útrob. Tvůrci modelu nezapomněli ani na proslulý Loket na řece Ohři, který celý model obklopuje. „Třetí pohled na miniaturu bude právě z druhého břehu řeky,“ řekl.

Svou rozlohou bude patřit model mezi největší v areálu a park plánuje, že se stane hlavním tahákem. „Hrad Loket se stane naší vlajkovou lodí pro letošní zimu, kdy máme poprvé otevřeno,“ dodal Tomáš Slivka. Odhalení se uskuteční už na podzim.

Tiskové konference po jednání Asociace krajů ČR (AK ČR) se zúčastnila Jana Vildumetzová, předsedkyně Rady Asociace krajů ČR a hejtmanka Karlovarského kraje,  Jiří Běhounek, místopředseda Asociace krajů ČR a prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý.
Hejtmani odmítli mýto na silnicích prvních tříd