Vyhláška o omezení otevíracích dob hostinských zařízení, které má omezit nežádoucí chování lidí v ulicích města, podle radnice zafungovala. Někteří obyvatelé Aše jsou však opačného názoru. Podle nich se kriminální jevy přesunuly do ilegality.

„Samozřejmě kriminální jevy nezmizely. Pouze se přesunuly jinam," sdělil Václav Ponikelský, odpovědný vedoucí kavárny V Sadu, mimo jiné i člen městského zastupitelstva. „Jsou ještě ve větší ilegalitě a soustřeďují se akorát na méně nápadná místa. Obyvatelům v dříve problémových lokalitách se však bezesporu ulevilo, že není rušen jejich noční klid,"dodal.

Podle ašské radnice splnila vyhláška svůj účel.

„Lze říci, že vše přispělo ke zlepšení veřejného pořádku projevů vandalismu a rušení nočního klidu, které byly oprávněně dávány do souvislosti s celonočními provozy hostinských zařízení a výrazně jich ubylo," uvedl mluvčí ašské radnice Milan Vrbata.

„Pravidla vyhlášky, která umožňuje, za určitých podmínek, výjimku v podobě prodloužení provozní doby většina provozovatelů pohostinství respektuje," podotkl mluvčí Vrbata. „Občas se ale řeší i odebrání této výjimky radou města. V nejbližší době nebude příslušná vyhláška novelizována," doplnil Milan Vrbata.

Také podle ostatních obyvatel se kriminalita nesnížila.

„Osobně jsem byl od začátku proti této vyhlášce, jelikož jsem přesvědčen, že omezení otevíracích dob nemá na kriminální jevy vliv," je přesvědčen Tomáš Lomnický, provozovatel hospody Alešovka. „Svým způsobem je to přikazování, co mají lidé kdy dělat. Organizoval jsem i petici proti této vyhlášce," podotkl.

Aby některé hospody dostaly výjimku od města, povolující delší otevírací dobu, je třeba splnit několik podmínek.

„Požadavky se týkají především monitorovacího systému s nahrávacím zařízením, kterým musí majitelé vybavit své provozovny," uvedl ve vyhlášce právník města Aše Milan Lemák. „Mimo jiné musí zařízení uchovávat záznamy z posledních 48 hodin a kamerový systém by měl umět identifikovat osoby na vzdálenost 30 metrů," vyjmenoval jednu z podmínek Lemák. „Plně s vyhláškou souhlasím a myslím, že vyhovuje naprosté většině obyvatel," řekl dvacetiletý Milan Dolog z Aše. „Dle mě v pozdních nočních hodinách ubylo partiček agresivních lidí, navíc posilněných alkoholem. Krádeže a další problémové chování má však kořeny někde jinde."

Podle dvacetiletého Marka Sekáče z Aše toho vyhláška moc neřeší. „Lidé si najdou vždy způsob, jak rušit veřejný pořádek," je si jistý.

(bur, jn)