„Nové bazénové centrum je nezbytností,“ informoval starosta Chebu Antonín Jalovec. Dodal, že investice do nynějšího bazénu by byly velmi vysoké. Navíc má zařízení vysoké roční ztráty, které dosahují šesti milionů korun. Nové plavecké centrum by mělo mít provozní náklady minimálně poloviční.

Město oslovilo specializovanou firmu, která posuzovala šest lokalit. Například kasárna na Zlatém vrchu, pozemky škvárového hřiště v areálu Lokomotivy, pozemky bývalého kláštera nebo lokalitu zahrádkářské kolonii v Mírovém sadu mezi sídlištěm Spáleniště a Hradčany. „Z hlediska kritérií vyšla nejlépe kolonie v Mírovém sadu, s čímž jsme i předběžně počítali,“ uvedl starosta. Místo je výhodné i díky své dobré dostupnosti a děti z mateřských a základních škol mířící za plaveckým výcvikem by mohly bez problémů docházet do centra pěšky.

Na místě, kde by během několika let mohl nový bazén vyrůst, ale už více než půl století hospodaří zahrádkáři. „S předsedou zahrádkářského svazu celou záležitost pravidelně konzultujeme. Pro zahrádkáře je to bolestná ztráta, kterou jim chceme vykompenzovat,“ řekl Antonín Jalovec.

Samotná výstavba bazénu začne až za dva tři roky. Do té doby bude kolonie fungovat celá a i poté minimálně její polovina bude moci existovat další léta. Pro zahrádkáře, kteří se budou muset přesunout, má město připravenou náhradu buď v podobě zahrádek ve současných koloniích nebo v připravované nové rozvojové lokalitě.

Ilustrační foto.
Očkování dostali přednostně zdravotníci soukromé kliniky. Jejich kolegové zuří

Výstavba bazénové centra by měla vyjít na čtvrt miliardy korun a město by rádo uspělo v dotačním programu. Bazén by měl být o délce pětadvacet metrů minimálně o šesti drahách. Uvažuje se také o relaxační části například s vířivkami, v úvahu přichází i tobogán nebo venkovní biotop.

V budoucnu by v případě potřeby u plaveckého bazénového centra mohl vyrůst například nový zimní stadion. Stav současného není sice zase tak tragický a vydrží ještě několik let, ale město chce mít zálohu pro jeho případnou výstavbu nebo vybudování jiného sportoviště.