Na paralympiádě v kanadském Vancouveru reprezentoval (ve sledge hokeji) naši vlast i region Miroslav Hrbek z Chebu. Žádost Deníku o rozhovor neodmítl.

Jako jediný účastník paralympiády z Chebska jste určitě cítil, že svým způsobem tak trochu reprezentujete i náš region..?

V podstatě je to pravda, ale nebral jsem to tak. Kanada je velká a Kanaďanům je složité vysvětlit, kde je vůbec Česká republika, natož nějaký region, ale setkal jsem se tam s lidmi, kteří věděli, kde leží Karlovy Vary a co se tam nachází. Většina však existenci ČR zaregistrovala jen, že odsud pochází Jágr. Ale po olympiádě hned věděli o domovině Martiny Sáblíkové.

Jak jste vůbec ve sledge hokejovém turnaji skončili?

Ve sledge hokejovém turnaji jsme se umístili na pátém místě.

Považujete výsledek za úspěch?

Když jsme do Vancouveru odjížděli, tak jsme tajně doufali v postup do semifinále a boje o medaile. Avšak vše rozhodl už náš první zápas turnaje, v něm jsme těsně 2:1 podlehli Japonsku, poté favoritům z USA 3:0, nakonec jsme porazili Koreu 4:2 a skončili jsme třetí ve skupině. To nás poslalo do bojů o 5. až 8. místo. Tuto skupinu jsme nakonec vyhráli. Já osobně si myslím, že to je velký úspěch. Za prvé jsme obhájili páté místo z mistrovství světa v Ostravě a za druhé byli jsme nejlépe umístněný amatérský tým v turnaji. První čtyři mužstva (USA, Japonsko, Norsko a Kanada) se sledge hokejem živí. Dokonce i šestí Korejci jsou profesionálové.

Byli jste ubytováni v olympijské vesnici, kde spali například i naši hvězdní hokejisté?

Ano, bydleli jsme ve stejné olympijské vesnici, ale nepodařilo se mi zjistit, ve kterém baráku bydleli. Samotná vesnice byla nádherná, nově postavené domy s byty, které se budou po paralympiádě prodávat (cena bytu bude od 600 000 dolarů). Byly sice velmi skromně vybavené, ale nám to zas tolik nevadilo. Zajímavostí je, že stojí u zálivu v těsné blízkosti centra, stadionu BC Place a Vancouveru Canucks (bydleli jsme v pátém patře a tak jsem z pokoje měl krásný výhled na tuto část města).

Kdy jste v turnaji pocítili, že naši reprezentaci soupeř doslova válcuje?

Myslím, že ani v jediném zápase. Je sice pravda, že tým USA (pozdější vítěz celého turnaje) měl herně ze zápasu víc, ale že by nás válcoval, tak to ne!

Prozradíte, jaký největší zážitek (nebo suvenýr) jste si z Kanady přivezl?

Zážitků je spousta a myslím, že bude na co vzpomínat spoustu let. Je těžké nějaký vyzdvihnout. Suvenýrů je také hodně, od odznaků, magnetů, triček, puků po plyšové maskoty paralympiády (z těch má největší radost náš jedenapůlroční syn Lukáš). Asi největší radost mám, já osobně, z pamětní medaile a certifikátu sportovce na X. paralympiádě.