Jaký osud potká vysloužilého sportovního koně, který pro majitele už není potřebný a stává se naopak přítěží? Čím dál častěji jsou taková ´nepotřebná´zvířata dovážená na jatka. Výkupní cena za živého statného koně může přesáhnout až 27 000 korun. Proto někteří bohužel neváhají svého starého milovaného koňského přítele prodat na jatka. Podobnou zkušenost má také Andrea Jamelská z Chebu, která se ujala sedmnáctileté kobylky a společně dokázaly, že věk je opravdu jen číslo.

„Začala jsem rozhlašovat po známých, že bych si příští rok ráda pořídila koně," řekla Chebanka Andrea. „Řekla jsem přátelům, pokud budou vědět o někom, kdo chce darovat, nebo levně prodat bývalého sporťáka, ať dají vědět. A po měsíci se mi ozvala kamarádka, že její známí mají kobylu, ale už na ni kvůli rodině nemají čas. Nechtěli ji ale prodat, protože se báli, že by kobylu někdo odvezl na jatka. Rozhodli se Chrpu (jméno kobyly) darovat," vysvětlila Andrea.

„Neváhala jsem a jela se na ni podívat. Když jsem dorazila do Podlesí u Milíkova a Chrpu viděla, věděla jsem, že si ji prostě odvezu. Cesta byla trochu problematická, protože měla kobylka strach z převozu. Do převozníku proto musela být naložena pod slabšími sedativy," dodala. „Nyní už se zabydluje ve stáji v Horních Dvorech a já doufám, že spolu prožijeme ještě spoustu let. Na sedmnáct je opravdu čilá a temperamentní," upřesnila nová šťastná majitelka.

Případy koní, kteří bývají odvezení na jatka, jsou na Chebsku podle místních obyvatel celkem časté. Zpeněžit vznešené zvíře kvůli masu se vyplatí hlavně lidem, kterým na osudu zvířete už nezáleží a nikdy nezáleželo. Vždy se totiž najde řešení, kam koně umístit, i když je nechtěný.

„Tomuhle nikdy neporozumím," řekla koňařka Petra z Chebu. „Sama se starám o dva staré koně, kteří měli jít oba na jatka. A i když je to velmi nákladné, nikdy bych je na maso neprodala. Říkám si, že pro takové ´lidi´ jsou koně jen věci. Přestanou sloužit, tak je pošlou na jatka. Neuvědomí si, že si zvíře udělalo za ta léta k majiteli pouto, které je nenahraditelné a jedinečné. Takhle zvíře opustit je podle mého názoru nelidské. Lepší je zvíře darovat někomu, kdo si ho nemůže za peníze dovolit," vysvětlila.