Nominace vzešla z okruhu pracovníků Hospice sv. Jiří v Chebu, jehož je Petr Hruška zakladatelem a organizuje pro hospic různé charitativní projekty. Právě hospic je doslova závislý na podpoře sponzorských darů a charitativních akcí. Přitom poskytuje své služby nejen věřícím, ale také lidem nevěřícím. Petr Hruška byl nominován za dlouholetou pomoc mnoha lidem, a za své zásluhy o rozvoj farnosti, která je díky němu otevřená široké veřejnosti včetně lidí nevěřících.

„Toto ocenění samozřejmě patří stejným dílem všem spolupracovníkům Hospice sv. Jiří, farnosti i Charity," uvedl ke svému ocenění farář Petr Hruška. Své ocenění bere s vděčností a také ho považuje za výzvu. „Ano, je to výzva, která je s tímto oceněním spojena. Je to výzva k tomu, abych se stal opravdu vnitřně takovým, za jakého mě ti, kteří mě na cenu navrhli, považují," uvedl.

A kdo je vlastně Petr Hruška? Jde o významnou osobnost církve v západních Čechách. Je synem Luboše Hrušky, českého politického vězně komunistického režimu a tvůrce proslulé Meditační zahrady v Plzni. Petr Hruška se stal katolickým knězem v roce 1994. Studoval v Irsku, po návratu se stal kaplanem v Chebu a před čtyřmi lety byl jmenován místním farářem a zároveň ředitelem Farní charity. Je spoluzakladatelem obecně prospěšné společnosti Hospice sv. Jiří v Chebu, jediného mobilního hospice pro nevyléčitelně nemocné v Karlovarském kraji. Podle svých farníků je ale především člověkem s dobrým srdcem.

Cenu Celestýna Opitze, člena řádu milosrdných bratří, převzal farář Petr Hruška v pražském kostele sv. Šimona a Judy. Celestýn Opitz, podle něhož je cena pojmenována, jako první v Evropě roku 1847 provedl operaci v narkóze. Ušetřil tak své pacienty nesnesitelných bolestí. Díky němu se dnes mohou provádět operace, které do té doby byly naprosto nemyslitelné. Stal se tak velkým vzorem v šíření odkazu sv. Jana z Boha, zakladatele řádu, křesťanské péče o nemocné. Cena Celestýna Opitze tak symbolizuje hluboký vztah k nemocným.