Seniorům se každý týden věnuje herečka chebského divadla Klára Štěpánková. Za dobrovolnickou práci byla o víkendu oceněná Křesadlem (Deník o slavnostním večeru informoval). O cenu 'bojovalo' čtyřiadvacet nominovaných, domů si ji odvezlo jen pět šťastlivců.

Devětadvacetiletá Klára Štěpánková žije v Chebu třetím rokem. Seniorům se začala věnovat, protože jí chyběla babička. „Zemřela, když mi bylo asi 17, vídaly jsme se dennodenně,“ řekla.
Jako dobrovolnice v Chebu pracuje od podzimu 2009.

„Začala jsem v domově pro seniory v Dragounské ulici,“ popisovala. Zkušenosti posbírala mimo jiné i na Novém Zélandě či v Bratislavě. „Inspirací k práci mi bylo třeba bratislavské centrum Memory, které fungovalo naprosto bezvadně,“ podotkla. Po nějaké době v domově pro seniory v chebské Dragounské ulici se rozhodla, že založí malou skupinu lidí, kterým bude i se svými spolupracovníky pomáhat v trénování paměti. A nejen to. Celé cvičení zahájí i malá rozcvička.

„Všechna cvičení jsou přizpůsobená tak, aby každý mohl být v něčem úspěšný,“ vysvětlovala. Podle jejích slov je nejdůležitějším výsledkem, když seniory cvičení baví.

Pozornost poroty Křesadla si vysloužila právě za intenzivní práci pro seniory. Jako dobrovolník například moderuje benefiční koncerty a na léto připravuje malý festival v Domově pro osoby tělesně postižené.

A co má v plánu teď? „Například v sobotu budu uvádět ples Jokeru, z čehož mám velkou radost,“ dodala.

Cílem udělování ceny Křesadlo je ocenit dobrovolníky, zviditelnit dobrovolnictví a neziskový sektor, vzbudit v lidech zájem o dobrovolnou činnost i respekt k těm, kteří ji vykonávají.
První vyhlašování cen Křesadlo' se v Karlovarském kraji konalo na jaře v roce 2007. Cena je ale udělována už od roku 2001.