Sběrný dvůr v chebské Americké ulici už začal naplno fungovat. A podle prvních poznatků to vypadá, že jeho zprovoznění výrazně přispělo k omezení černých skládek na území města a k pořádku u popelnicových stání.

„Sběrný dvůr začal naplno fungovat v dubnu letošního roku a provozuje jej společnost Chetes (Chebské technické služby, pozn. red.)," uvedl chebský místostarosta Tomáš Linda. Podle jeho slov se město k tomuto kroku odhodlalo právě také kvůli tomu, aby eliminovalo vznik černých skládek. A zatím to vypadá, že se záměr pomalu, ale jistě daří. „Před zprovozněním sběrného dvora se svezlo z černých skládek 12 tun odpadu měsíčně, teď už jsou to 4 tuny," podotkl Linda.

V Chebu provozují Chebské technické služby také službu Taxi odpad. Pokud některý z obyvatel Chebu nemá možnost dopravit například starou skříň do sběrného dvora, odvezou ji pracovníci technických služeb za 100 korun. Odvoz je možné domluvit na kterýkoliv den na čísle 800 870 870 (linka funguje od pondělí do pátku od 7 do 15.30 hodin), a to nejméně 48 hodin před požadovaným termínem.

Město vybudovalo sběrný dvůr v areálu bývalé vodárny, kterou koupilo za 4,2 milionu korun, další úpravy pak vyšly na 8,4 milionu korun. Na ty město získalo dotaci 4,6 milionu korun. V současné době se využívají především přízemní prostory, další část budovy by měla sloužit jako výukové ekocentrum. To by sloužilo především ratolestem, které by se zde zábavnou formou seznámily se systémem nakládání s odpady, ale také by se naučily poznat výrobky z recyklovaných materiálů a podobně. Na akci, která by měla stát asi milion korun, zatím ale město nezískalo potřebnou dotaci.

Podle Martina Dvořáka z odboru odpadového hospodářství má mezi lidmi úspěch také takzvaný pytlový svoz. Také díky této loňské novince se podařilo výrazně zvýšit množství vytříděného odpadu, a to meziročně téměř o 5 kilogramů na obyvatele.

Areál městského sběrného dvora v Americké ulici je otevřený od pondělí do pátku od 10 do 18 hodin, v sobotu pak od 9.30 do 12 hodin. Odpad z domácnosti přijmou zdarma pracovníci od obyvatel města.

Druhý sběrný dvůr provozuje v areálu bývalé fabriky Eska soukromá společnost. Zde je otevřeno od pondělí do pátku od 7 do 16 hodin, v sobotu od 8 do 12 hodin.