Syčící pára a zřetelně houkající parní píšťala. Tak vypadala oslava Dne železnice na chebském nádraží. Tam si historické vlaky přišly prohlédnout tisíce lidí z Chebu i okolí. Někteří dokonce využili šance a nakoupili si jízdenku pro cestu parním vlakem do Aše. Součástí celé akce byla také prohlídka výpravní budovy Cheb včetně střešního ochozu.

„Letošní oslavy Dne železnice v Karlovarském kraji připomněly 150. výročí příjezdu prvního vlaku do regionu. Stalo se tak 15. října roku 1865, kdy do Chebu přijel vlak z německého Wiesau," informovala tisková mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová.

Letošní Den železnice se stal zároveň dnem 15. výročí založení přeshraničního dopravního systému EgroNet. Ten umožňuje jízdu na jednu jízdenku po Karlovarském kraji a příhraničí v Bavorsku, Durynsku a Sasku.

Hlavní atrakcí letošních oslav byla jízda vlaku s parní lokomotivou 354.195 Všudybylkou, která zamířila z Karlových Varů do Chebu. Na chebské nádraží zavítal také parní vlak s lokomotivou 52.8079 z německého Falkensteinu.

„Na prvním nástupišti si mohli lidé poslechnout chebský mládežnický orchestr a prohlédnout si tancující mažoretky," poznamenala Radka Pistoriusová. Zájemci mohli absolvovat komentované projížďky motorovým vozem po stanici Cheb a prohlídky pracoviště výpravčích. Na prvním nástupišti bylo k vidění modelové kolejiště instalované v železničním voze nebo výstava k historii naší železnice Václava Simbartla. Všudybylkou se mohli zájemci svézt z Chebu do Aše a zpět. Hosté se také povozili parním vlakem taženým lokomotivou 310.072 ´Kafemlejnek´, který jel z Chebu do Františkových Lázní a Tršnic.