Mnozí obyvatelé si na zvonkohru zvykli.

„Pracuji v centru, a tak jsem se řídil i podle ní," přiznal dvaatřicetiletý Martin Marek. „Teď se ani nenaději a je pět," dodal s tím, že doufá, že se přístroj vrátí.

„Porouchanou zvonkohru se někdejšímu dodavateli ze Slovenska opravit nepodařilo," sdělila mluvčí chebské radnice Martina Kuželová. Potřebné součástky už totiž nejsou k dispozici. „Radnice proto bude kupovat novou. Podle informací z našeho odboru správy majetku půjde o vyšší typ elektronické zvonkohry Konštantín 5, který se připravuje jen na objednávku a již byl zadán do výroby," uvedla s tím, že přijde na dva tisíce eur.

I nová zvonkohra bude 'odbíjet' od 8. do 20. hodiny každou sudou hodinu. Chlubit se bude lepším zvukem.

„Zaznít může přes 200 melodií různých žánrů, těšit se prý můžeme i na některé melodie nové. V nabídce objednaného přístroje bude i imitace odbíjení času zvukem věžových hodin či zvonění klasickými zvony tedy také to při nějaké příležitosti určitě využijeme," podotkla mluvčí s tím, že bude samozřejmě možné 'naladit' i třeba vánoční písně.

„Je to dobře. Právě třeba o Vánocích bylo příjemné, když začaly znít koledy," řekla Chebanka Jiřina Hájková. „Prostě už k Chebu patří."

Původní přístroj, který je velký jako stolní počítač, město pořídilo v prosinci 1999 u firmy z Prešova. Šlo o typ Konštantín III, který se již nevyrábí.