Už za několik týdnů získá město Cheb od státu do vlastnictví zdejší letiště. Jeho přistávací plochy jsou nyní v dezolátním stavu, a proto chebská radnice uvažuje o tom, jaké stavební úpravy na jeho místě bude nutno provést. Zřejmě nejvíce peněz spolknou přistávací plochy, které chce město opravit hned, jakmile to bude možné. Náklady na rekonstrukci půjdou do milionů korun.

Betonové plochy jsou nyní nevyužívané a malá letadla, která zde přistávají, musejí použít travnatý porost.

„Letištní plochy získá město bezplatně už během několika týdnů. Musí to ještě schválit zastupitelstvo. Opravy ale plánujeme až na příští rok a možná až na rok 2017, kdy bude mít letiště výročí," informoval chebský místostarosta Pavel Hojda.

„Odhadované náklady jsou přibližně deset milionů korun, ale může se stát, že se nám prostřednictvím výběrového řízení podaří náklady snížit," poznamenal místostarosta Hojda.

Upravit je nutné jak příjezdovou komunikaci, tak přistávací plochy, aby na nich malá letadla mohla přistát.

Přistávací betonové plochy byly ke konci války poničeny při bombardování, a i přesto, že následně došlo k jejich opravě, začaly se propadat.

Rozšiřovat se letiště ale vůbec nebude.

„I nadále by mělo sloužit jen pro malá letadla maximálně do 15 pasažérů. Zatím ale musí letadla využívat travnatou plochu vedle původní betonové přistávací dráhy," upřesnil starosta Petr Navrátil.

Povolení používat zrekonstruovanou část plochy uděluje Úřad pro civilní letectví.

O plochu letiště usilovalo město mnoho let. Teprve letos se dohodlo se státem na jejím převodu. Chebské letiště je přitom nejstarší v Česku.