Tradiční Advent v chebském muzeu se opět dokázal prosadit v konkurenci čtyř velkých obchodních center v Chebu. Při sobotní akci praskalo muzeum doslova ve švech.

„Účast si troufáme odhadnout na tři až čtyři tisíce návštěvníků,“ poznamenala Simona Hámková z muzea. „Navíc spousta lidí přišla do muzea během dne několikrát,“ dodala.

A v muzeu bylo opět mnoho zajímavého k vidění. Od výroby nejrůznějších vánočních ozdob až po miniaturní knihvazačskou dílnu. Nenudily se ani děti, pro které byly připravené různé hry nebo skládání anagramů. Nechybělo ani vánoční cukroví. Celý muzejní advent pak doplnila soutěž o nejkrásnější adventní věnec.

„Z muzea jsem si odnesla recept na Ježíškovy peřinky. Je to hodně starý, tradiční recept z Chebska. Cukroví se smaží na sádle. Myslím, že bude moc chutnat mému manželovi,“ řekla Alena Brandová z Chebu.

Ježíškovy peřinky
Jedná se o chutné, jednoduché a laciné pečivo.
Na jeho výrobu potřebujeme: 3 žloutky, jedno celé vejce, 4 polévkové lžíce mléka, 3 lžíce pískového cukru, špetku soli, lžíci rumu nebo brendy a lžičku vanilky.
Postup: Všechny přísady dobře smícháme s moukou a vypracujeme těsto, které rozválíme na čtyři placky. Ty by měly být trochu tlustší a měkčí než na nudle. Placky rozkrájíme na čtverečky nebo obdélníčky o rozměrech pět až deset centimetrů a nožem do nich uděláme tři řezy. Přikryjeme ubrouskem, aby neztvrdly. Jeden čtvereček za druhým pak dáváme do vřelého sádla a smažíme do růžova. Po vytažení je ještě teplé obalujeme v cukru s vanilkou.

„Na advent do muzea chodím pravidelně každý rok. Nejraději ochutnávám cukroví. Vždycky tu pořídím pár drobností pro své blízké,“ poznamenal Jan Švarc z Chebu. „Letos jsem si ještě důkladně prohlédl výstavní exponáty o první světové válce ,“ dodal.