Houbaři na Chebsku jsou pilní i na začátku května. Ti zkušení by ani nyní neměli z lesů odcházet s prázdnou. Nadšený chebský mykolog Jiří Pošmura se dokonce může pochlubit košíčkem jedlých hub, které našel v okolí Chebu. Byl plný májovek a dalších jarních hub. Nasbíral takové druhy jako je opěňka měnlivá, závojenka podtrnka, penízovka dubová, špička obecná a čirůvka májovka.

„Například čirůvka májovka je jednou z nejlepších jarních hub,“ pochvaloval si Pošmura. „Klobouk má v průměru 4-10 centimetrům, v mládí je téměř polokulovitý, později sklenutý až plochý, na okraji značně podvinutý, tlustomasý, většinou mírně hrbolatý. Zbarven je bělavě, smetanově až okrově, vzácně žlutě,“ upřesnil.

Podle odborníků roste právě čirůvka májovka v dubnu až v květnu na travnatých plochách, na loukách, stráních, na okrajích lesů, v zahradách a sadech, pod akáty, trnkami a podobně. Vyskytuje se ve skupinách nebo kruzích na travnatých místech jako jsou louky, meze, zahrady, okraje cest a lesů. „Na stejných místech ji lze sbírat více než 10 let,“ radoval se Pošmura.

Čirůvka májovka je jedlá a výborná. Je zvláště cenná, protože roste v době, kdy je ještě málo jedlých hub. Lze ji použít v kuchyni mnoha způsoby. Zejména se hodí k přípravě omáček a k dušení na smetaně. „Velmi chutná je také naložená v octě. Stejně ji můžeme také všemi známými způsoby konzervovat,“ upřesnil mykolog Pošmura.

Další zkušený houbař Pavel Syřiště z Chebu však upozorňuje na možnost záměny s jedovatou vláknicí patouillardovou, či prudce jedovatou, avšak později rostoucí, závojenkou olovovou. „Jejich mladé plodnice se májovce podobají,“ varoval. „Nezkušení mykologové by se měli poradit s nějakým odborníkem,“ neskrýval obavy o zdraví příležitostných houbařů.

Z kuchyně mykologa a kulináře Jiřího Pošmury z Chebu:

„Z Májovky jsem jsem udělal omáčku, kterou doma máme všichni moc rádi. Přikládám recept,“ řekl Pošmura.

Suroviny:

500 g májovek, 0,25 l smetany, 2 lžíce hladké mouky, 20 g másla, šťáva z citrónu, pepř, sůl,

Příprava:

Houby nakrájíme na plátky, pokapeme citrónovou šťávou a dusíme na másle asi 15 minut. Osolíme, opepříme .

Do smetany vmícháme mouku a za stálého míchání ji pomalu přidáváme do hub. Pořádně mícháme, aby omáčka byla hladká.

Podáváme s těstovinami nebo knedlíkem.