Houbaři na Chebsku nelení ani začátkem června. Rodina Hruškova z Nového Kostela se dokonce může pyšnit košíkem plným lahodných hub, který její členové nasbírali v okolí svého bydliště. Zkušený chebský mykolog Jiří Pošmura tvrdí, že i v tomto období se dají v lesích najít zajímavé druhy hub.

„Můj manžel a syn mi přichystali krásné překvapení,“ svěřila se pravidelná čtenářka Deníku Ája Hrušková z Nového Kostela. „Při tradiční siestě po dobrém obědě je začala chytat toulavá. Přemýšleli o tom, jestli půjdou na ryby, nebo co vlastně budou dělat jiného. Pak je napadlo, že půjdou na houby. Blázni, říkala jsem jim.“ Aby tak nevypadali hloupě, začali shánět ten nejmenší košíček, který mají. Že prý s ním budou nenápadní. Když ho nenašli, sáhli po tom středním a vydali se do lesa.

„Kroutila jsem hlavou. Jaké bylo moje překvapení, když se zanedlouho vrátili domu s košíkem plným hub. Skoro jim nestačil. Na stůl vysázeli 16 křemenáčů, 16 kovářů, jednoho pravého hříbka a 51 mini lištiček. Teď se smáli oni mně. Malá dcerka Jindřiška z toho měla velkou radost, ještě houby nikdy neviděla. Tak se staly středem její pozornosti,“ usmívala se Hrušková.

Chebský houbařský nadšenec Pošmura se vyjádřil, že nález křemenáčů i kovářů je v tomto období celkem možný. „Trochu výjimečný je výskyt pravého hříbka, ten obvykle začíná růst až od poloviny června. Ovšem, jak slyším o liškách, už se mi sbíhají sliny. Lišky jsou pro svou specifickou chuť vynikající se smetanovou omáčkou.“