Mykologové nelenoší ani v zimním období. Ti zkušení by dokonce nyní neměli z lesů na Chebsku odcházet s prázdnou. Nadšený houbař Jiří Pošmura z Chebu se navíc může pochlubit větším množstvím nasbíraných lahodných penízovek sametonohých, které našel v okolí Pramenů u Mariánských Lázní.

„V tomto čase chodím na vynikající penízovku sametonohou,“ uvedl Pošmura. „Právě ta je nazývaná vyloženě vánoční houbou. Je tedy jasné, že se sbírá i v zimní části roku. Někteří ji vyhledávají, aby ji mohli přidávat do typického vánočního pokrmu – staročeského kuby. Kdo penízovku zná, tak místa nálezu přesně neprozradí. Pod sněhem, na pařezech nebo kmenech ji totiž vždy najde. Mohu jen uvést, že poslední větší únorový úlovek jsem si odnesl z procházky přírodou z Mariánských Lázní směrem na Prameny,“ řekl.

Penízovka sametonohá, jako vůbec jediný jedlý druh u nás, dokáže odolávat silnějším mrazům. „Zmrzne, následně rozmrzne, roste dál a její konzumace ani potom není zdraví škodlivá,“ informoval další houbařský odborník z Chebu Pavel Syřiště. „Po oblevě ji nacházíme, jak kouká ze sněhu, což srdce houbařovo vždy potěší.“

Penízovka sametonohá je vynikající v různých zeleninových salátech, ale také v rizotu. Kvůli specifickému aroma se přidává do polévek či omáček. Konzumují se pouze kloboučky. Třeně jsou pro tuhost hůře stravitelné. „Je skvělé osmahnout houbičky na cibulce a obložit si touto směsí topinky,“ pomlaskával si Jiří Pošmura. „Často z větších kloboučků připravuji řízečky v klasickém trojobalu nebo houbové škvarky, což je v zimním období úplná lahůdka.“