Současné netradiční počasí přeje houbařským nadšencům z Chebska. Už minulý týden jsme informovali o košíku plném hub, který v okolí Chebu nasbíral mykolog Ondřej Nádvorník z Chebu. Svým víkendovým úlovkem se nyní zase pochlubil předseda České mykologické společnosti v Lázních Kynžvartu Jan Šimice. Našel větší množství hlívy ústřičné a také penízovky sametonohé.

“Hlívy i penízovky to jsou houby, které vyloženě ´vyrážejí´ právě vždy při oteplení po mrazech a při dostatku vláhy v přírodě,“ uvedl Šimice. „A právě teď máme takové počasí,“ dodal.

Houbař Šimice se svěřil, že tentokráte si na hlívě a penízovkách pochutnal ve vynikajícím houbovém rizotu posypaném strouhaným sýrem. „Manželka houbičky pouze podusila na cibulce a pak přidala rýži. Bylo to skvělé,“ neskrýval labužník Jan Šimice.
Penízovka sametonohá roste hlavně v zimních měsících (od listopadu do března), ale může se vyskytnout po celý rok. Vyrůstá v hustých trsech na odumírajících, ale často i živých listnatých stromech. Najdeme ji na kmenech, větvích nebo pařezech hlavně maďálů, vrb a topolů. Její růst zastaví jen velký mráz (-10 °C). Odborník František Smotlacha ji nazval houbou vánoční, protože se najde právě o vánočních svátcích, někdy i pod sněhem.
Penízovka sametonohá je velmi chutná, zejména v polévkách. Je cenná především tím, že roste v zimě.

Houbaři gurmáni si také pochvalují lívance z těchto hub. Penízovky nakrájíme na malé kousky a podusíme na másle. Dále si připravíme lívancové těsto z vajec, mouky, soli, pepře a špetky prášku do pečiva. Do těsta přidáme podušené houby a na lívanečníku usmažíme lívance. Podáváme se zeleninovým salátem nebo s houbami naloženými v kyselém nálevu.