Pomalu přestává i na Chebsku platit, že na žádném stole o Vánocích nechybí kapr. I přes to, že jeho spotřeba častěji klesá než stagnuje, ceny vánočních kaprů by se měly zvýšit maximálně o pět procent.

„Ještě nevíme, zda budeme vůbec kapry prodávat,“ řekl živnostník Milan Pilař z Františkových Lázní. „Důvodem je u mne nedostatek personálu,“ vysvětlil. „Cenovou nabídku jsme již ale dostali. Za kapry by lidé letos neměli zaplatit o moc víc než tomu bylo v minulém roce.“ V případě, že se živnostník pro prodej kaprů rozhodne, začne s ním tři dny před Štědrým dnem.

To, že spotřeba českých ryb klesá, potvrzují také odborníci. „Počet jejich konzumentů minimálně stagnuje, dalo by se ale říci, že leckde také klesá,“ uvedl Ivo Ryšavý z Českého rybářství Mariánské Lázně. Také potvrdil, jak by se letošní ceny měly pohybovat. „Zdražení by nemělo být nikterak výrazné. Jde ale také o to, kde budou lidé kapry kupovat. Cena u nás na sádkách je samozřejmě odlišná od dalších prodejců.“ V současné době stojí kapr přímo na sádkách 75 korun za kilo. „Vánoční cena ale ještě není stanovená,“ dodal Ryšavý.

V současné době mohou zájemci kupovat ryby na sádkách v Tisové, Plané a přibližně od 18. prosince také ve Františkových Lázních.
Například pro důchodce bývá jeden kapr velkou a drahou porcí.

„Minulý rok jsem byl koupit kapra a už tam měli už jen asi čtyřkilové,“ vyprávěl dvaasedmdesátiletý Josef Soukup z Chebu. „Dát ale přes 200 korun za jídlo, že kterého sním pětinu, mi bylo dost líto.“

Mnozí prodejci počítají také s touto variantou.
„Pro zájemce máme připravené jen kapří hlavy, podkovy a podobně. Někteří lidé to řeší tak, že polovinu dají prostě zamrazit,“ uvedl Pilař. „Kapra si u nás lidé často také objednají – chtějí ho totiž rovnou připravit.“

Přibývá konzumentů, kteří na vánoční tabuli raději vidí řízky.

„Ryby vůbec nejím,“ řekl Martin Němec z Chebu. „Doma proto neděláme ani rybí polévku. A místo kapra mám na Štědrý večer k jídlu vepřové řízky. Na těch si rád pochutnám,“ dodal.

Kapr na pivě

Pro přípravu jsou třeba:
4 porce kapra, sůl, mletý pepř, 1/4 litru světlého piva, 2 lžíce rostlinného oleje,
4 malé cibule, kmín, mletá sladká paprika.
Opláchnuté osušené porce kapra osolíme, opepříme, rozložíme na talíř, pokapeme pivem a dáme asi na hodinu do ledničky. Pak na rozehřátém oleji osmahneme oloupané, na kroužky nakrájené cibulky, vložíme porce kapra, zalijeme pivem a posypeme kmínem a papriku. Dusíme pod pokličkou doměkka. Při dušení podléváme maso trochou horké vody. Zdroj: cesky.kapr.cz