Poprvé měly včera děti z mateřské školky Pohádka v ulici 26. dubna možnost ochutnat jídlo připravené zcela moderním způsobem. Tamní kuchyně totiž jako jediné školské zařízení v Chebu začalo připravovat dětem jídlo za pomoci konvektomatu – zařízení, které umí vařit podstatně zdravěji.
„Naše staré zařízení dosluhuje a když jsme dostali od města možnost získat konvektomat, neváhali jsme ani chvíli. Toto zařízení totiž umožňuje volit šetrnější tepelné úpravy, jako je vaření v páře, dušení ve vlastní šťávě a smažení téměř bez tuku. Tím nejen ušetříme čas, ale zároveň zvýšíme kvalitu stravy,“ pochvaluje si ředitelka Ludmila Mračková. Její slova potvrzuje i školící šéfkuchař Hermann Salzer, který přišel do tamní kuchyně konvektomat předvést a seznámit kuchařky s jeho obsluhou. „Dnes jsme nejprve upekli maso a než se nakrájelo, udělaly se v přístroji knedlíky,“ vypočítává šéfkuchař. „Čistého času jsme vařili šestadvacet minut. V přístroji lze připravovat s výhodou i například brambory nebo zeleninu. Ta neztrácí barvu, naopak zachovává si vitamíny, minerály, stopové prvky a aromatické látky.“ Novému přístroji budou muset kuchařky teprve přijít na chuť. „Bude to chtít jinou organizaci práce a asi bude víc nádobí,“ míní kuchařka Ilona Hanušová. Prvními kritiky novým způsobem připravené stravy byly děti. „Chutná mi maso, zelí i knedlíček,“ zhodnotila včera oběd Klárka Horňáková.