VYBRAT REGION
Zavřít mapu

RECEPTY: Pochutnejte si na Ježíškovo peřinkách

Cheb - Vánoční recepty z chebského muzea

14.12.2008
SDÍLEJ:

Chebský muzejní AdventFoto: DENÍK/ Petr Przeczek

Ježíškovy peřinky
(recept z Chebska)
Jsou chutné, dosti snadné a laciné pečivo, které připravujeme takto: vezmou se
3 žloutky
l celé vejce
4 polévkové lžíce mléka 3 lžíce pískového cukru špetka soli
lžíce brendy nebo rumu l lžička vanilky
To vše se dobře smíchá s moukou, vypracuje se těsto, které se rozválí na 4 placky, trochu tlustší a měkčí nežli na nudle. Placky rozkrájí se na čtverečky nebo obdélníčky 5–10 cm, učiní se z nich nožem 3 řezy a přikryjí se ubrouskem, aby neztvrdly. Vezme se jeden čtvereček po druhém a dávají se do vřelého sádla a smaží se do růžova. Po vytažení ze sádla se ještě teplé obalují v cukru s vanilkou.

Skořicové hvězdičky
20 dkg hladké mouky
15 dkg moučkového cukru
20 dkg mletých ořechů
15 dkg másla nebo jiného tuku
3 žloutky
kůra z jednoho citronu
2–3 tlučené hřebíčky
l lžička skořice
Na posypání krystalový cukr
Na potírání sladkou vodou
Vypracujeme těsto, které necháme do druhého dne v chladnu odpočinout. Vyválíme placku a vykrajujeme tvary, které potíráme vodou s cukrem a sypeme krystalovým cukrem. Na vymazaném a vysypaném pečeme v předehřáté troubě do růžova.

Dálkové koláčky
l dkg moučkového cukru 10 dkg hladké mouky 7 dkg rozpuštěného sádla 3 dkg kakaa l vanilkový cukr
Na vale zpracujeme těsto, ze kterého tvoříme malé koláčky s důlkem uprostřed. Do důlku dáváme zavařeninu nebo oříšek. Do důlku je možné dávat po upečení také libovolný máslový krém. Pečeme v mírné troubě.

Škvarkové cukroví
25 dkg hladké mouky
10 dkg moučkového cukru
25 dkg mletých škvarků
l vejce
nastrouhaná kůra z l citronu
Ze všech surovin vypracujeme těsto. Vyválíme asi 4 cm silné placky a tvořítky vykrajujeme různé tvary. Kladem na plech, potřeme rozšlehaným bílkem a pečeme do růžova.

Vanilkové rohlíčky z ovesných vloček
(z rodinné kuchařky: válečný recept 1914 -1918)
20 dkg hladké mouky
15 dkg moučkového cukru
15 dkg másla či jiného tuku
20 dkg mletých pražených ovesných vloček
l vejce
3 lžíce mléka
0,5 lžičky jedlé sody nebo 0,5 balíčku prášku do pečiva
l vanilkový cukr nebo vanilka
Z uvedených surovin vypracujeme vláčné těsto. Necháme alespoň 2 hodiny odležet. Podle
zvyklosti tvarujeme drobné rohlíčky. Pečeme se středně vyhřáté troubě na pomaštěném
plechu vysypaný moukou, ještě horké obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou, ke
konzumaci chutnají lépe odleželé

Staročeské medové zázvorky
30 dkg hladké mouky
10 dkg teplého medu
6 dkg moučkového cukru
3 dkg rozehřátého tuku
l a půl dkg mletého zázvoru
l žloutek
l kávová lžička jedlé sody
Na vále zpracujeme všechny suroviny v tuhé těsto, rozválíme na plát silný 5 mm a formičkou na zázvorky vykrajujeme jednotlivé kousky. Klademe na vymazaný a vysypaný plech, potřeme bílkovou polevou a v mírně vyhřáté troubě pečeme.
Bílková poleva: 12 dkg moučkového cukru, l bílek a trocha citrónové šťávy. Třeme až je poleva lesklá.

Mrkvové sušenky
250 dkg čerstvě strouhané karotky
250 dkg hladké mouky
250 dkg ztuženého tuku
špetka prášku do pečiva
250 dkg moučkového cukru na obalení
skořice nebo vanilka na ochucení obalového cukru
Ze surovin vypracujeme těsto, které necháme do druhého dne v chladu odpočinout. Z těsta vyválím plát asi 3 mm silný, z něho vykrajujeme kolečka nebo kroužky. Pečeme v prudké troubě a teplé obalujeme ve vanilce nebo skořicí ochuceném cukru. Pokud do těsta přidáme špetku soli a upečené sušenky neobalíme v cukru, lze podávat také jako slané sušenky.


Muzejní vánoční štrůdl
50 dkg hladké mouky
25 dkg ztuženého tuku nebo tuku typu Hera
l vejce
14 lžic studené vody
špetka soli
strouhánka
strouhaná jablka
krystalový cukr
sekané nebo mleté ořechy
rozinky (mohou být v rumu máčené)
skořice dle chuti (nebo koření na jablečný závin)
vanilkový cukr
Na vále vypracujeme těsto: mouka, voda, vejce, na hrubém struhadle nastrouhaný tuk, špetka
soli, které rozdělíme na čtyři díly. Z každého dílu vyválíme plát. Ten posypeme strouhánkou
(velmi chutnaje např. ze zatvrdlého perníku, nebo ze suché bábovky), strouhanými jablky,
krystalovým cukrem, ořechy, rozinkami, skořicí a vanilkovým cukrem. Stočíme do závinu.
Pečeme ve středně vyhřáté troubě do světle hnědého zabarvení. Lze použít i koupené listové
těsto.

14.12.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

annonce-logo

Nabídky práce

+ Podat inzerát

Bankovnictví a finanční služby - Bankovnictví a finanční služby Účetní 17 000 Kč

Účetní všeobecní Účetní všeobecný/á. Požadované vzdělání: úsv. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Místo výkonu práce: Obrněné brigády 20, 350 02 Cheb. Pracovní poměr na dobu neurčitou. Nástup možný ihned. Požadujeme: uživatelská znalost práce na PC (MS Word, MS Excel), znalost účetnictví a daňové problematiky, nutná praxe z oblasti účetnictví, pečlivost, přesnost, samostatnost, schopnost týmové práce. Nabízíme: odborné vzdělávání, nealko nápoje na pracovišti. Kontakt pro zájemce: e-mailem.. Pracoviště: Chebská účetní a poradenská s.r.o. -001, Obrněné brigády, č.p. 20, 350 02 Cheb 2. Informace: Žaneta Motičáková, +420 354 426 106.

Obchod - Obchod Nákupčí 18 500 Kč

Nákupčí Referent/ka nákupu. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18500 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Přijmeme pracovníka/pracovnici na pozici referent/referentka nákupu., Požadujeme SŠ - technického nebo ekonomického zaměření, znalost práce na PC, ochotu se zapracovat. Pracovní doba 6:00 -14:30 hodin. Nabízíme: příspěvek na dopravu, zvláštní prémie.. Pracoviště: Astos machinery a.s., Selbská, č.p. 2746, 352 01 Aš 1. Informace: Eva Karešová, +420 774 407 012.

Administrativa - Administrativa Ostatní odborní pracovníci v 30 000 Kč

Řídící pracovníci v jiných službách Vedoucí provozovny. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 30000 kč, mzda max. 40000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Místo výkonu práce: Kollárova 665/28, 353 01 Mariánské Lázně. Pracovní poměr na dobu neurčitou. Vhodné i pro osoby zdravotně znevýhodněné. Vhodné i pro osoby se zdravotním postižením. Pracovní doba: pružná pracovní doba, jednosměnný provoz. Náplň práce: řízení provozovny poskytující bezpečnostní služby a montážní práce zabezpečovacích technologií. Požadujeme: základní orientace v ekonomice, účetnictví, financích; vyučení nebo zkušenosti v oboru elektro/slaboproud, IT výhodou. Kontakt pro zájemce: telefonicky anebo e-mailem.. Pracoviště: Ec engineering, s.r.o., Kollárova, č.p. 665, 353 01 Mariánské Lázně 1. Informace: Karel Rotbauer, +420 737 236 066.

Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 15 000 Kč

Kuchaři (kromě šéfkuchařů) Kuchař/ka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 27000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Místo výkonu práce: Villa Dino, Chebská 244, 353 01 Mariánské Lázně. Pracovní poměr na dobu neurčitou. Vhodné i pro osoby se zdravotním postižením. Pracovní doba: ranní směna 8:00-16:00 h, odpolední směna 12:00-20:00 h. Náplň práce: příprava teplých jídel (česká kuchyně). Nabízíme: podnikové stravování. Kontakt pro zájemce: telefonicky (volat 13:00-15:00 h) anebo e-mailem.. Pracoviště: Pobyt wellnes s.r.o. -003, Chebská, č.p. 244, 353 01 Mariánské Lázně 1. Informace: Vlasta Hengeričová, +420 702 009 194.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Virtuální realita na statku v Královském Poříčí.

Rarita na statku, člověk se stane v muzeu včelou

Ilustrační foto

Pstruzi jsou magnetem pro rybáře, jejich sezona začala

Císařské lázně mají naději na opravu. Po dlouhých 17 letech

Karlovarský kraj – Hroty mezi Karlovarským krajem a Karlovými Vary kvůli revitalizaci Císařských lázní se konečně obrousily.

V pondělních novinách najdete přílohu CykloDENÍK

Západní Čechy - Jezdíte rádi na výlety na kole? Pak je příloha Deníku vhodná právě pro vás.

FOTOGALERIE: Vodáci odemkli Ohři

Chebsko -Tradiční akce Odemykání řeky Ohře se uskutečnila v Tršnicích u Chebu.

Hokejisté budou hrát extraligu v Realistic Areně

Karlovy Vary - Multifunkční hala KV Arena, kterou využívají především hokejisté HC Energie a v níž budou po úspěšné baráží hrát od příští sezony opět extraligu, ponese nově název Realistic Arena.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT