VYBRAT REGION
Zavřít mapu

RECEPTY: Pochutnejte si na Ježíškovo peřinkách

Cheb - Vánoční recepty z chebského muzea

14.12.2008
SDÍLEJ:

Chebský muzejní AdventFoto: DENÍK/ Petr Przeczek

Ježíškovy peřinky
(recept z Chebska)
Jsou chutné, dosti snadné a laciné pečivo, které připravujeme takto: vezmou se
3 žloutky
l celé vejce
4 polévkové lžíce mléka 3 lžíce pískového cukru špetka soli
lžíce brendy nebo rumu l lžička vanilky
To vše se dobře smíchá s moukou, vypracuje se těsto, které se rozválí na 4 placky, trochu tlustší a měkčí nežli na nudle. Placky rozkrájí se na čtverečky nebo obdélníčky 5–10 cm, učiní se z nich nožem 3 řezy a přikryjí se ubrouskem, aby neztvrdly. Vezme se jeden čtvereček po druhém a dávají se do vřelého sádla a smaží se do růžova. Po vytažení ze sádla se ještě teplé obalují v cukru s vanilkou.

Skořicové hvězdičky
20 dkg hladké mouky
15 dkg moučkového cukru
20 dkg mletých ořechů
15 dkg másla nebo jiného tuku
3 žloutky
kůra z jednoho citronu
2–3 tlučené hřebíčky
l lžička skořice
Na posypání krystalový cukr
Na potírání sladkou vodou
Vypracujeme těsto, které necháme do druhého dne v chladnu odpočinout. Vyválíme placku a vykrajujeme tvary, které potíráme vodou s cukrem a sypeme krystalovým cukrem. Na vymazaném a vysypaném pečeme v předehřáté troubě do růžova.

Dálkové koláčky
l dkg moučkového cukru 10 dkg hladké mouky 7 dkg rozpuštěného sádla 3 dkg kakaa l vanilkový cukr
Na vale zpracujeme těsto, ze kterého tvoříme malé koláčky s důlkem uprostřed. Do důlku dáváme zavařeninu nebo oříšek. Do důlku je možné dávat po upečení také libovolný máslový krém. Pečeme v mírné troubě.

Škvarkové cukroví
25 dkg hladké mouky
10 dkg moučkového cukru
25 dkg mletých škvarků
l vejce
nastrouhaná kůra z l citronu
Ze všech surovin vypracujeme těsto. Vyválíme asi 4 cm silné placky a tvořítky vykrajujeme různé tvary. Kladem na plech, potřeme rozšlehaným bílkem a pečeme do růžova.

Vanilkové rohlíčky z ovesných vloček
(z rodinné kuchařky: válečný recept 1914 -1918)
20 dkg hladké mouky
15 dkg moučkového cukru
15 dkg másla či jiného tuku
20 dkg mletých pražených ovesných vloček
l vejce
3 lžíce mléka
0,5 lžičky jedlé sody nebo 0,5 balíčku prášku do pečiva
l vanilkový cukr nebo vanilka
Z uvedených surovin vypracujeme vláčné těsto. Necháme alespoň 2 hodiny odležet. Podle
zvyklosti tvarujeme drobné rohlíčky. Pečeme se středně vyhřáté troubě na pomaštěném
plechu vysypaný moukou, ještě horké obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou, ke
konzumaci chutnají lépe odleželé

Staročeské medové zázvorky
30 dkg hladké mouky
10 dkg teplého medu
6 dkg moučkového cukru
3 dkg rozehřátého tuku
l a půl dkg mletého zázvoru
l žloutek
l kávová lžička jedlé sody
Na vále zpracujeme všechny suroviny v tuhé těsto, rozválíme na plát silný 5 mm a formičkou na zázvorky vykrajujeme jednotlivé kousky. Klademe na vymazaný a vysypaný plech, potřeme bílkovou polevou a v mírně vyhřáté troubě pečeme.
Bílková poleva: 12 dkg moučkového cukru, l bílek a trocha citrónové šťávy. Třeme až je poleva lesklá.

Mrkvové sušenky
250 dkg čerstvě strouhané karotky
250 dkg hladké mouky
250 dkg ztuženého tuku
špetka prášku do pečiva
250 dkg moučkového cukru na obalení
skořice nebo vanilka na ochucení obalového cukru
Ze surovin vypracujeme těsto, které necháme do druhého dne v chladu odpočinout. Z těsta vyválím plát asi 3 mm silný, z něho vykrajujeme kolečka nebo kroužky. Pečeme v prudké troubě a teplé obalujeme ve vanilce nebo skořicí ochuceném cukru. Pokud do těsta přidáme špetku soli a upečené sušenky neobalíme v cukru, lze podávat také jako slané sušenky.


Muzejní vánoční štrůdl
50 dkg hladké mouky
25 dkg ztuženého tuku nebo tuku typu Hera
l vejce
14 lžic studené vody
špetka soli
strouhánka
strouhaná jablka
krystalový cukr
sekané nebo mleté ořechy
rozinky (mohou být v rumu máčené)
skořice dle chuti (nebo koření na jablečný závin)
vanilkový cukr
Na vále vypracujeme těsto: mouka, voda, vejce, na hrubém struhadle nastrouhaný tuk, špetka
soli, které rozdělíme na čtyři díly. Z každého dílu vyválíme plát. Ten posypeme strouhánkou
(velmi chutnaje např. ze zatvrdlého perníku, nebo ze suché bábovky), strouhanými jablky,
krystalovým cukrem, ořechy, rozinkami, skořicí a vanilkovým cukrem. Stočíme do závinu.
Pečeme ve středně vyhřáté troubě do světle hnědého zabarvení. Lze použít i koupené listové
těsto.

14.12.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Lakýrníci a natěrači kovů, kovových výrobků 18 000 Kč Lakýrníci a natěrači kovů, kovových výrobků Lakýrníci - natěrači. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 5. Poznámka: Místo výkonu práce: Hazlov 247, 351 32 Hazlov. Pracovní poměr na dobu určitou (2 roky) - poté možné prodloužení. Pracovní doba: Po-Pá (5:30-14:00 h, 14:00-22:30 h, 22:30-5:30 h). Náplň práce: samostatné provádění postupů máčení a stříkání litinových odlitků, příprava odlitků před základováním, kontrola vzhledu a vad odlitků. Požadujeme: předpokladem je manuální zručnost, fyzická zdatnost, spolehlivost a zodpovědnost. Nabízíme: práce na HPP v české firmě s více jak 20-ti letou tradicí, firemní stravování (stravování ve firmě), možnost využití firemní (podnikové) dopravy, intenzivní zaškolení, možnost zvyšování kvalifikace. Kontakt pro zájemce: telefonicky (volat Po-Pá 8:00-15:00 h) anebo e-mailem anebo osobně na adrese pracoviště (St od 13:30 h).. Pracoviště: Abydos s.r.o., 351 32 Hazlov. Informace: Gabriela Aumann, +420 354 548 444. Cestovní ruch a hotelnictví - Cestovní ruch a hotelnictví Recepční v hotelu 20 000 Kč Recepční v hotelích a dalších ubytovacích zařízeních Recepční. Požadované vzdělání: úsv. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 23000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Místo výkonu práce: Slatina 91, 3510 1 Františkovy Lázně. Pracovní poměr na dobu určitou (1 rok) - poté možné prodloužení. Vhodné i pro absolventy. Pracovní doba: denní směna 7:00-19:00 h, noční směna 19:00-7:00 h (režim 2 dny denní x 2 dny noční x 4 dny volna). Požadujeme: znalost NJ, znalost práce na PC. Nabízíme: personální strava, příspěvek na penzijní připojištění. Kontakt pro zájemce: telefonicky (volat v dopoledních a odpoledních hodinách) anebo e-mailem.. Pracoviště: Lázeňský hotel pyramida, a.s., 351 01 Františkovy Lázně. Informace: Radek Veselý, +420 725 976 566. Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství - Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství 18 000 Kč Chovatelé a ošetřovatelé prasat Ošetřovatel/ka prasat. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 26000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Místo výkonu práce: Jindřichov 7, 350 02 Cheb. Pracovní poměr na dobu určitou (1 rok) - poté možné převedení na dobu neurčitou. Pracovní doba: Po-Pá 6:00-14:30 h (občasná práce v noci a o víkendech) a i jiné časy směny dle konkrétních potřeb zaměstnavatele. Požadujeme: ochota pracovat se zvířaty, vyšší vzdělání se zaměřením na zemědělství výhodou (nikoliv podmínkou). Nabízíme: příspěvek na stravování (stravenky), příspěvek na penzijní připojištění, benefitní poukázky, dovolená navíc. Kontakt pro zájemce: telefonicky (volat Po-Pá 8:00-14:00 h) anebo e-mailem.. Pracoviště: Animo žatec, a.s. -002, 351 34 Skalná. Informace: Zbyněk Kreisinger, +420 601 340 152. Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 14 000 Kč Prodavači potravinářského zboží Prodavač/ka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Místo výkonu práce: Truhlářská 7, 350 02 Cheb. Pracovní poměr na dobu neurčitou. Nástup možný ihned. Pracovní doba: Po-Pá (3:30-12:30 h, 9:00-17:00 h). Nabízíme: naturální výhody, příspěvek k penzijnímu fondu. Kontakt pro zájemce: telefonicky anebo e-mailem.. Pracoviště: Tritia spol. s r.o., Truhlářská, č.p. 1725, 350 02 Cheb 2. Informace: Jaroslava Michalcová, +420 354 420 826.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Vlak najel do stáda krav, provoz na trati u Nebanic zastaven

Brožura Chodovské proměny, kterou představuje autor, městský historik Miloš Bělohlávek, se setkala s nečekaně velkým zájmem ze strany Chodováků.

Brožura Chodovské proměny mizela po stovkách kusů doslova před očima

Je to dobré, práce je v regionu stále dost

Karlovy Vary - Přestože na trhu práce je v prázdninových měsících klidněji, udržel se v srpnu podíl nezaměstnaných v Karlovarském kraji na stejné úrovni jako v červenci. Tedy na 2,8 procenta.

Vyjel pětistý vlak plný minerálek

Kyselka – Nákladní vlak plný palet nejenom minerálních vod vyjel v pondělí 17. září z Kyselky.

Hosté se prošli výrobnou nástrojů. Zahrál i Svěcený

Luby - Slavnostmi hudby ožilo o víkendu město Luby u Chebu. V rámci akce se tu konal i den otevřených dveří ve výrobně hudebních nástrojů Strunal Schönbach, který si nenechaly ujít stovky lidí.

Nepropásněte! Prvňáčci z 1. ZŠ v Chebu

Na stránkách tištěných novin postupně představíme všechny děti z našeho regionu, které letos nastoupily poprvé do školy.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT