Silvestrovskou noc chtějí stovky obyvatel prožít v centrech měst, v davech veselících se lidí. Radnice pro ně proto připravují ohňostroje či hudební zábavy. Jedinou výjimkou je Cheb.

Vedení města žádné silvestrovské oslavy nepřipravuje. Poslední den roku si tak mohou lidé připomenout jen v divadle při tradiční silvestrovské premiéře. Ta letošní nese název Na flámu. Jediné oslavy připravují nejrůznější soukromé subjekty. „Na Nový rok si pak všichni zájemci vyšlápnout na Zelenou horu. U Bismackovy rozhledny se bude nabízet polévka i grog. To vše v čase od 10 do 13 hodin,“ informovala Martina Kuželová, tisková mluvčí chebské radnice.

Chebské náměstí Krále Jiřího z Poděbrad se tak znovu stane cílem velkého množství lidí, kteří zde budou odpalovat nejrůznější pyrotechniku. A to i přesto, že to městská vyhláška už druhým rokem zakazuje.

„Na městskou vyhlášku, která používání zábavní pyrotechniky zakazuje, upozorníme všechny provozovatele restaurací, barů a dalších zábavních zařízení v centru města,“ uvedl ředitel chebské městské policie Jiří Šmolík. „Máme pro ně připravené letáky, které na vyhlášku upozorňují nejen v němčině, ale také ve vietnamštině. Za odpalování světlic a dalších efektů hrozí viníkům tisícikorunová bloková pokuta na místě nebo mnohem tvrdší sankce ve správním řízení,“ zdůraznil. Právě podnapilí němečtí turisté a příslušníci vietnamské komunity v Chebu nejčastěji zábavnou pyrotechniku v centru města odpalují. Strážníci i policisté budou v ulicích hlídkovat ve větším množství než obvykle.

„Je škoda, že tomu radnice nechá takhle volný průběh. Při tom bouchání, které tu normálně bývá, se jen něco přihodí,“ řekl Martin Míka z Chebu. „Přitom by stačila jen pořádná hudební aparatura a nějaký ten ohňostroj. Buď na náměstí nebo na ´krajince´. Navíc radnice umí podobné akce připravit. Stačí si jen vzpomenout na Valdštejnské slavnosti,“ dodal.

„Nejhorší jsou opilci. A je jedno, jestli jsou to Češi, Němci nebo Vietnamci. S těmi žádná vyhláška nepomůže,“ poznamenala chebská seniorka Anna Mašková.

Na rozdíl od Chebu se oslavy příchodu nového roku chystají v Mariánských Lázních, Františkových Lázních i Aši. Tam se ale bude slavit jako vždy o jeden den později.

„Silvestrovské oslavy se budou konat tradičně na Arnice u kolonády. Připravena je diskotéka, půlnoční ohňostroj a novoroční přípitek,“ uvedl mariánskolázeňský místostarosta Oldřich Tobrman.

V Aši budou slavit příchod Nového roku, jak se stalo v posledních letech tradicí, 1. ledna odpoledne, aby si oslav užily i menší děti. „Letošní program zahájíme v 17 hodin dvouhodinovým hudebním pásmem pro každého,“ sdělil Josef Týma, který má ašské oslavy na starosti. V 19 hodin pak začne na Poštovním náměstí, které je centrem města, novoroční ohňostroj. „Pak bude až do 20 hodin pokračovat hudební program, který bude moderovat David Petřík,“ dodal Týma. V přilehlé tržnici pak budou moci zájemci zhlédnout výstavu fotografií s názvem Aš v proměnách času.

„Tradiční street–party na pěší zóně pod fontánou začne na Silvestra ve 21.30 hodin,“ uvedla františkolázeňská místostarostka Lenka Sazimová. Na pódiu speciálního trucku se zde postupně představí kapely Deep Purple – revival, Yo Yo Band a Phoenix. Posledně jmenovaná vystoupí po půlnoci.