Objekt postavila společnost SWIETELSKY za zhruba 57 milionů korun. „Garáže nám poskytují zcela nové zázemí jak z hlediska bezpečnosti, tak komfortu podmínek k přípravě na mimořádné události. Vedle parkovacích ploch, skladů, myčky se sušičkou nebo zázemí pro sloužící jednotku, je jejich součástí i lezecký trenažér pro výcvik lezeckých skupin stanice,“ uvedl Jan Doubrava, ředitel Územního odboru Cheb HZS Karlovarského kraje. Součástí objektu je také dílna s montážní jámou a 30 m3 nádrž na jímání dešťové vody s filtrací, která se využije k mytí vozidel a samotných garáží.

„Původně jsme práce chtěli dokončit už koncem června, ale v podloží komunikací jsme při hloubení výkopů narazili na pozůstatky sklepů původní zástavby. Musel se proto dokončit průzkum podloží a doplnit projekt, a to nás o necelých pět měsíců zdrželo,“ vysvětluje Jan Kutač, ředitel oblasti Sokolov, závodu Pozemní stavby Západ SWIETELSKY stavební.

Aš hledá cestu k mladým lidem. Město se chce zaměřit na rozvoj školství, pozvednout životní úroveň a vytvořit vzdělávání na úrovni.
Aš chce mít specializované základní školy na matematiku, jazyky, ale i řemesla

V covidové pandemii práce poznamenalo i dočasné uzavření okresů Cheb a Sokolov a tím i omezený počet lidí na staveništi a opožďující se dodávky materiálů. „Koordinace stavby byla v té době složitá, ale nikdy jsme ji nezastavili. Na celkový termín dokončení tedy covid vliv neměl,“ dodal Jan Kutač.

Hasičská stanice v Chebu je jednou ze tří centrálních stanic v Karlovarském kraji. Zajišťuje požární ochranu nejen na území města, ale celého chebského regionu. V nepřetržitém směnném provozu zde slouží minimálně dvě výjezdová družstva. Od začátku roku vyjížděli hasiči ze stanice Cheb dosud k více než 630 událostem.

Stavba provozních garáží byla financována ze státního rozpočtu prostřednictvím ministerstva vnitra - Generálního ředitelství HZS ČR. Plných 85 procent uznatelných nákladů kryje program IROP evropských strukturálních fondů.