Karlovarský kraj Velký nárůst návštěvnosti až na výjimky pozorují provozovatelé hradů a zámků v Karlovarském kraji. Příkladem je třeba chebský hrad, který navštívilo letos za první pololetí o deset tisíc lidí více než v minulém roce. A podobně jsou na tom i v dalších městech v kraji.

„Loni jsme na chebském hradě měli na konci července návštěvnost 21 613 návštěvníků, letos jich do konce července na hrad zavítalo 31 231," sdělila mluvčí chebské radnice Martina Kuželová. „Rozdíl je způsoben několika faktory, jednak tím, že hrad byl otevřený i v období leden až březen, což loni ještě nebyl, a to nám přineslo víc jak 5 tisíc návštěvníků, a jednak zřejmě i Krajinnou výstavou a s ní spojenou štaufskou výstavou v hradní kapli, která také dost návštěvníků láká," vyzdvihla Martina Kuželová s tím, že kastelán hradu potvrdil, že každou chvilku na hradě u pokladny slyší, jak se příchozí na výstavu ptají. Chebský hrad boduje také tím, že se zde nově zaměřili na větší počet akcí určených na zábavu celé rodiny. Přes sedm stovek lidí na chebský hrad dorazilo i o uplynulém víkendu, kdy se tu konala akce Vivat Caesar.

O dobré návštěvnosti mluví i na hradě v Lokti. Oproti minulému roku zaznamenali malý nárůst. „Opět se nám potvrdilo, že nejsilnějším měsícem bývá červenec. To na hrad zavítalo 16 000 návštěvníků," sdělil ředitel hradu Václav Lojín. Davy turistů jistě zamíří do Lokte i 17. a 18. srpna, kdy se tu konají tradiční Středověké slavnosti purkrabího Půty.

Mírný pokles návštěvnosti však pozorují na hradě Seeberg. „Za první pololetí v letošním roce k nám na hrad zavítalo celkem 4 285 hostů, v loňském roce to bylo 5 054 lidí," informoval ředitel františkolázeňského muzea Stanislav Macek. Muzeum má hrad Seeberg pod sebou.

„Důvodů je celkem mnoho. Na jaře celkem vydatně pršelo, což mělo na návštěvnost fatální dopad. Naopak teď v létě je velké horko a lidé volí raději koupání ve vodě než návštěvu památky," vysvětlil Macek. „Doufáme v to, že nám hosté zachovají přízeň a dostanou se k nám ještě po zbytek léta a na podzim," poznamenal. Na přelomu října a listopadu se zájemci mohou těšit na novou expozici, která se věnuje zavraždění Albrechta z Valdštejna.

„Albrecht sice nemá se Seebergem nic společného. Avšak na tomto hradě sídlil jeden z pánů, který se s největší pravděpodobností také podílel na valdštejnském mordu," vysvětlil Stanislav Macek.

Jaká je letos situace na hradu a zámku v Bečově? Oproti loňskému roku tady zaznamenali mírný pokles návštěvnosti v rozsahu přibližně 14 procent, což bylo o 4 622 lidí méně. „Zajímavé je, že zámek ale navštívilo asi o třetinu více zahraničních turistů, což ale bohužel prozatím nezměnilo celkový trend poklesu zájmu o prohlídku," uvedl kastelán Tomáš Wizovský.

Hlavní příčinou snížení návštěvnosti je podle Wizovského zřejmě nepříznivé počasí, kdy první měsíc po otevření bylo chladno, v červnu intenzivně pršelo a v červenci a v srpnu je extrémně teplo. To nahrává spíše návštěvě koupaliště než památkového objektu. „Dále samozřejmě v době, kdy je nutné o rodinných výdajích více přemýšlet, je kultura zpravidla na prvním místě, kde se dá ušetřit," podotkl kastelán.

Snahou správy zámku je nabídnout více nežli „pouze" prohlídku. Před sezónou došlo ke zkvalitnění zázemí, rodinám s dětmi nabízíme zajímavé programy uzpůsobené dětem, nabízíme netradiční prohlídky běžně nepřístupných prostorů či prohlídky oživené hranými scénkami. Na konci prázdnin se na zámku koná Hradozámecká noc, na kterou jsou všichni srdečně zváni!