Chebský hrad o víkendu opravdu ožil. Obsadila ho totiž skupinka římských vojáků XIII. římské legie Gemina Augusta. Ti návštěvníkům předvedli historický souboj, různé scénky a mnoho dalších věcí. Chebané se do jednoho shodují takových akcí by mohlo být více.

„Římské legionáře jsme na našem hradě měli poprvé," prozradil kastelán Tomáš Dostál. „Program také doplnil u Chebanů populární kat Vopat. Římané předvedli scénky z období markomanských válek. Ta doba se přímo dotkla českých zemí. S návštěvou jsme spokojení," dodal.

Skupina historického šermu Roma Victor, která do Chebu zavítala až z Litovle, Chebany velice zaujala. „Začali jsme dělat Římany, protože u nás v České republice je dělá kromě nás jen jedna parta lidí," uvedl Ivo Berka ze skupiny Roma Victor. „Chtěli jsme divákům osvětlit, že se i Římané nacházeli na našem území, o čemž se moc neví. Nechtěli jsme dělat barokní nebo napoleonská vystoupení, ta dělá mnoho skupin. Chtěli jsme se trochu ozvláštnit. Časem jsme začali nabírat další lidi, hledat sponzory a jezdit po vystoupeních. Nyní už vše perfektně funguje," dodal.

Návštěvníci si slavnosti velice pochvalovali. Jedním z nich byl i Jiří Kubalík z Chebu. „Bylo by skvělé, kdyby bylo v Chebu víc podobných akcí. Velice se mi to líbilo. Prohodil jsem také pár slov s protagonisty o době největšího římského rozkvětu," řekl Kubalík.

„Římany v Chebu jen tak neuvidíte," uvedl Pavel Grepl. „Mohlo by být více takových akcí. Uvítal bych i nějaké vojenské. Moc jsem si to tu užil," dodal.

Dalším, kdo slavnosti Roma Victor navštívil, byl Tomáš Veselý z Chebu. „Velice se mi líbilo vystoupení historické skupiny, které bylo vtipné. Také jsem si už poněkolikáté rád vyposlechl povídání kata Vopata o popravách a popravčích nástrojích," dodal Veselý.