Netradičního průvodce regionem připravili chebští gymnazisté spolu se svými kolegy z dalších tří škol. Díky jedinečné publikaci má veřejnost příležitost vidět region jinak.

Kniha s názvem 'Překračování hranic/ Grenzüber-schreitungen' je výsledkem tříletého česko-německého projektu. Jeho školní část, kterou vedlo pražské občanské sdružení Antikomplex, měla přiblížit studentům dějiny našeho regionu. Skupiny chebských gymnazistů a studentů dalších tří škol se mu po celou dobu naplno věnovaly ve svém volném čase. Studenti sbírali staré fotografie, porovnávali je se současným stavem, rozmlouvali s pamětníky, studovali v archivech. Výstupem projektu bylo nejen několik výstav, které prezentovaly jednotlivé školy v Chebu, Kraslicích, Mylau (Sasko) a Greizu (Durynsko). To nejlepší z nich shrnuje právě vydaná kniha.

„Když jsme poprvé navštívili projektové školy, překvapilo nás, jak silná je touha mladých lidí opustit místo, kde žijí, proto mi takový projekt například zde na Chebsku přijde smysluplný," uvedla Tereza Vávrová, koordinátorka projektu za Antikomplex.

Chebští gymnazisté s knihou seznámili v pátek v 'jejich' jazykovém a komunikačním centru nejen své spolužáky, ale také pedagogy. Navíc kromě ukázek jednotlivých kapitol představili vtipný 'reklamní' videoklip na tuto publikaci, který vyrobili na křtu v Drážďanech.

Překračování hranic / Grenzüberschreitungen je netradiční průvodce příhraničním regionem Chebskem, Kraslickem, částí Saska a Durynska. Je produktem tříleté výzkumné práce studentů a je členěn do kapitol podle škol, které ho připravovaly. Kapitoly se dále dělí podle metod výzkumu: historie míst, srovnávací fotky, interview, fiktivní životopisy.

Studentka Nikola Sekáčová zpracovávala v rámci projektu téma dějin chebského nádraží: „Můj pohled na toto místo se naprosto proměnil. Vejdu-li na nádraží, uvědomím si, jakou proměnou prošlo, a cítím tam nově poznanou minulost," uvedla.

„Kniha mi osobně udělala velkou radost, ukazuje aspoň část náročné práce, kterou studenti udělali a díky níž se podařilo zachytit to, co nezadržitelně mizí a zaniká. Nedávno byl zbourán například bývalý chebský pivovar Sprötn mezi Příkopní a Dyleňskou ulicí, jehož historii před půl rokem studenti zkoumali," řekl Deníku na prezentaci knihy Alexej Kokorev, koordinátor projektu Překračování hranic na chebském gymnáziu.

Kniha bude k dispozici na Gymnáziu Cheb a v Turistickém infocentru. O dalších distributorech se jedná.