„Ranní celokrajská akce proběhla od 4:30 do 6:30 hodin a večerní od 20:00 do 22 hodin. Akce se účastnila i zástupkyně BESIPu. Policisté z dopravní a pořádkové policie při akci zkontrolovali celkem desítku chodců jdoucích za tmy mimo obec a několik cyklistů. Ve dvou případech udělili policisté chodcům, kteří nebyli řádně označení reflexními prvky, pokutu. Dále zkontrolovali téměř dvě stovky vozidel, přičemž dvaceti řidičům uložili blokovou pokutu. Nejčastěji za špatný technický stav vozidel,“ uvedla policejní mluvčí Zuzana Týřová. „Mít na sobě reflexní prvek je pro chodce povinností tehdy, když se pohybuje mimo obec za snížené viditelnosti – tedy nejen v noci, ale i za šera, nebo třeba mlhy – po krajnici nebo po okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením. Z hlediska vlastní bezpečnosti je však samozřejmě dobré využít reflexních prvků všude tam, kde hrozí, že řidič nemá možnost chodce bezpečně rozeznat,“ podotkla.

Kdo nařízení ignoruje, riskuje pokutu. „V případě porušení této povinnosti hrozí pokuta v rozmezí od nuly do 2000 Kč blokově, od 1500 do 2500 Kč ve správním řízení,“ potvrdila Lenka Rezková, mluvčí Ministerstva dopravy.

Povinnost nosit za snížené viditelnosti reflexní prvky začala platit před třemi lety a cílem byla především prevence vážných a smrtelných nehod, způsobených tím, že chodec nebyl na silnici dostatečně viditelný. Mezi roky 2012 – 2015 zemřelo na silnicích 523 chodců, z toho 303 v noci. Jenom v roce 2015 takto zemřelo 72 lidí, kteří nebyli v noci vidět.

„Vhodný reflexní prvek může zachránit nemalý počet životů. Vidět a být viděn je základní pravidlo bezpečnosti na silnicích,“ dodala mluvčí. Řidič, který v noci potká chodce v černém oblečení, má zhruba 18 metrů na adekvátní reakci. Při rychlosti kolem 70 km/h má tak pouhou necelou vteřinu na provedení příslušného manévru a odvrácení srážky. Za takových podmínek tak záleží z velké části na náhodě, zda k tragédii nedojde. Pokud je ale chodec vybaven reflexním prvkem, zvyšuje se vzdálenost, na kterou je řidič schopen rozeznat chodce, nebo spíš reflexní předmět, až na 200 metrů. Tato vzdálenost mu již poskytuje při zmíněných 70 km/h dostatek prostoru na to, aby se chodci bezpečně vyhnul.

Seismologické muzeum ve Skalné.
Jak vznikne zemětřesení? Odpoví v muzeu ve Skalné